Niet iedereen wil een zomer vol zonovergoten dagen. Lisanne uit Hollandscheveld is er letterlijk ziek van. 'Soms zit ik dagen binnen met de rolluiken naar beneden'

De zomer is voor veel mensen de tijd om de zon op de zoeken. Maar Lisanne Bruins (19) uit Hollandscheveld heeft liever dat de zomerdagen regenachtig en bewolkt zijn.

Lisanne Bruins met haar paard Tess.

Lisanne Bruins met haar paard Tess. Foto: Eigen foto

Ze wordt namelijk zo ziek van zonlicht dat ze er vrijwel direct door verbrandt. „Het is een aangeboren stofwisselingsziekte die ik erfde van mijn oma. Ik kan niet tegen het paarse licht uit de zon. Ik verbrand er onderhuids door”, vertelt Bruins.

De zon brandt en steekt haar, zonder dat je daar iets van ziet. „Ik probeer wel het hele jaar door een beetje in de zon te zijn om eraan te wennen”, zegt Lisanne. Maar er zijn dagen waarop ze niet buiten komt, omdat het zo zonnig en warm is. Lisanne kan zich helemaal inpakken om te voorkomen dat het zonlicht haar huid raakt, maar ook dat is geen doen als het buiten 33 graden is. ,,En dan zit ik dus binnen met de rolluiken dicht.”

Ze heeft toch liever een bewolkte dag met wat motregen. Dat is voor haar het fijnste zomerweer. Ze kan dan zonder zorgen en zonder pijn naar buiten. Bruins: „Ik heb een paard, Tess, dat ik moet verzorgen. Als het kan dan ga ik heel graag naar haar toe.”


Ziek door de zon

Er zijn twee bekende vormen van zonneziekte. De zonneallergiën en EPP, een erfelijke stofwisselingsziekte. Zonneallergie (CPLD, PLE of PLME) komt voor bij 10 tot 20 procent van de westerse bevolking, twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen.

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is PMLE (polymorfe lichteruptie). Het is een verzamelnaam voor enkele abnormale huidreacties die optreden na blootstelling aan (zon)licht. Voor mensen met zonneallergie is dat een natuurlijke reactie van het afweersysteem om diegene te beschermen tegen zonneschade. Een waarschuwing dat je te lang in de zon zit, als het ware. Als behandeling krijgen patiënten vaak een ontstekingsremmende zalf of crème voorgeschreven, maar die kunnen op de lange termijn ernstige bijwerkingen hebben. Patiënten kunnen ook lichttherapie volgen om de huid weer langzaam aan licht te laten wennen.

EPP is een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte, geen allergie. Patiënten krijgen, levenslang (want EPP is niet te genezen), hevige pijnklachten van de huid na blootstelling aan zonlicht. Deze pijn kan dagenlang aanhouden en pijnstilling is erg moeilijk. Het gaat om blauw licht en niet ultraviolet licht. Blauw licht zit vooral in zonlicht, maar ook in lamplicht.


Coen Berkhout

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu