Niet meer geld voor advocaat bij politieverhoor

Niet meer geld voor advocaat bij politieverhoor ANP

Strafrechtadvocaten krijgen geen hogere vergoeding als ze verdachten tijdens een politieverhoor bijstaan. Ze hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat over de vergoeding en over hun rol tijdens de verhoren. De regeling rond de vergoeding wordt in stand gehouden, besliste de kortgedingrechter donderdag.

Sinds 1 maart hebben alle verdachten recht op bijstand van een advocaat bij een politieverhoor. Raadslieden vinden de vergoeding te laag, maar vooral hun rol bij dat verhoor veel te beperkt. Een groep strafadvocaten uit het Noorden boycot uit protest de verhoorbijstand bij de politie.

De strafpleiters zijn teleurgesteld over de uitspraak in het kort geding. Ze zeggen dat hen in feite wordt gevraagd om bijstand te leveren tegen een tarief waarop ze verlies maken.

,,We verdienen voor deze vorm van rechtsbijstand tussen de 15 en de 30 euro per uur, maar een werkuur kost ons ongeveer 100 euro'', zegt Thomas Felix, advocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten. ,,Je kan van advocaten niet verwachten dat ze structureel een verliesgevende dienst gaan leveren. Als ze dat doen, kunnen ze in de toekomst immers geen cliënten meer bijstaan.''

Grote problemen

Advocaat Sébas Diekstra van het Leidse kantoor Diekstra Van der Laan zegt dat zijn kantoor volledig stopt met het strafpiket, omdat het huidige vergoedingsstelsel in stand gehouden wordt. ,,Met hoe het nu gaat, is dat onvermijdelijk. De tegemoetkoming is op dit moment niet eens kostendekkend.''

De advocaten vrezen dat er op korte termijn grote problemen zullen ontstaan met de bijstand van verdachten tijdens het politieverhoor.

Hoge Raad

Volgens de advocaten laat het Europees recht toe om tijdens het verhoor vragen te stellen en opmerkingen te maken, maar zijn de mogelijkheden daartoe in de Nederlandse situatie een stuk beperkter. Daarover gaat de Hoge Raad zich nu op verzoek van de kortgedingrechter buigen.

De advocaten overwegen om in hoger beroep te gaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu