Nieuw-Schoonebeek blij: Toch geen streep door 'scholierenbuslijn' 126

Tevredenheid in Nieuw-Schoonebeek. De snelle buslijn 126, die helemaal tot de Duitse grens gaat, blijft toch rijden. Foto: DvhN

Buslijn 126 van Nieuw-Schoonebeek naar Emmen is in ere hersteld. Het besluit van het OV-bureau Groningen Drenthe volgt op felle protesten uit Nieuw-Schoonebeek tegen het schrappen van de lijn.

Buslijn 126 van QBuzz rijdt van de Duitse grens bij Nieuw-Schoonebeek naar Emmen en vice versa. Van de verbinding maken veel scholieren gebruik. Afgelopen zomer maakte het OV-bureau bekend dat buslijn 126 ‘voorlopig’ niet meer zou rijden. ,,Dat besluit had alles te maken met de coronacrisis’’, zegt directeur Wilko Mol. ,,Toen die crisis uitbrak, werd er opeens veel minder gebruik van gemaakt. Ook nadat de voorschriften waren versoepeld veranderde dat beeld niet veel.’’

Lijn 26 niet tot aan de Duitse grens

Volgens Mol veronderstelde het OV-bureau dat na de zomervakantie ook weinig mensen van deze verbinding gebruik wilden maken. Daarom ging er een streep doorheen. De reizigers werd geadviseerd om in vervolg met lijn 26 te gaan. Deze bus rijdt ook van Nieuw-Schoonebeek naar Emmen, maar vanaf de katholieke kerk.

In het 5 kilometer lange stuk van de katholieke kerk tot de grens met Duitsland komt lijn 26 niet. Ander nadeel van lijn 26: deze bus gaat niet rechtstreeks naar Emmen, maar via Zwartemeer, Barger-Compascuum en Barger-Oosterveld.

‘Geen lijn 126, dan leerlingen veel langer onderweg’

In Nieuw-Schoonebeek zorgde het bericht voor grote irritatie. Veel ouders van scholieren dienden klachten in. ,,Schrap je lijn 126, dan zijn leerlingen veel langer onderweg. Bovendien sluit lijn 126 uitstekend aan op de schooltijden’’, zegt een moeder van een van de leerlingen.

Leon Herbers, dorpsbewoner en raadslid van Wakker Emmen, wees erop dat het besluit zonder enig overleg was genomen en dat het OV-bureau lijn 126 een aantal jaren geleden ook al wilde schrappen. Dat nu besloten is om de veelbesproken lijn alsnog te handhaven, zorgt voor tevredenheid in het grensdorp.

Nieuws

Meest gelezen

menu