Nieuw aapjesorkest bij Vanderveen

Het aapjesorkest trekt al veel bekijks

Een jaar lang moest het Assense warenhuis Vanderveen het zonder hun bekende bimbobox doen. Maar nu kunnen ze erweer tegenaan. Er staat een nieuw aapjesorkest.

,,Zo!” Zegt een bezoeker in de Vanderveen als hij de bekende muziek ‘Tijuana Taxi’ hoort. Met een glimlach kijkt hij naar de aapjes die al dansend muziek maken. ,,Waar was hij nou dan?”

Gestolen
Vorig jaar januari werd het apparaat op klaarlichte dag gestolen. Gewoon. Door een man in blauwe jas die het ding meenam op een steekkar. Maar nu staat hij er weer. Of tenminste. Er staat een nieuw aapjesorkest. En dat is bijzonder, want bimboboxen - zoals de aapjesorkesten heten - worden al tientallen jaren niet meer gemaakt. De originele muziekkast in de Vanderveen was dan ook zo’n zeven tot tienduizend euro waard.

Het nieuwe aapjesorkest heeft het warenhuis te danken aan de Haarlemmer Arthur Vergers. Vergers is gek van bimboboxen en bouwt ze sinds zo’n drie jaar zelf. Het allereerste exemplaar staat nu in de Vanderveen. ,,De nieuwste ter wereld”, vult Nico Vanderveen aan. Maar toch koestert de directeur altijd nog de hoop dat het oude exemplaar terug komt. Vanderveen: ,,Ik zie het als een Rembrandt. Op een dag wordt hij weer gevonden. Maar tot die tijd hebben we gelukkig deze nieuwe aapjeskast.”

Of nouja, aapjeskast. Er zit ook een panda. Speciaal voor het WereldNatuurFonds. ,,En dat drummen doet-ie met verve," grinnikt Vanderveen.

Nieuws

Meest gelezen

menu