Nieuw centrum geeft Eexterveen zijn ziel

Inwoners van Eexterveen voor het nieuw te vormen dorpscentrum. Vlnr Jan-Otto Meertens, Roel Meinders, Jan Roelof Vos, Karel van Klaveren en Jan van der Bij. Foto Harry Tielman

Eexterveen gaat een nieuwe jeugd tegemoet. Volgend jaar heeft het dorp een compleet dorpscentrum dat het dorp nog meer moet laten bruisen.

Bevolkingskrimp? Met dit woord moet je niet aankomen bij Jan Roelof Vos uit Eexterveen. Kom nou. Geef een dorp zijn ziel terug, houd het leefbaar, vindt hij. Dan willen de mensen er wel blijven wonen.

Meer dan een dorpshuis

Vos, bouwadviseur en bestuurslid van Dorpsbelangen, is een van de drijvende krachten achter het nieuw te vormen dorpscentrum. Ja, een centrum, het moet wat meer worden dan een dorpshuis. Alle verenigingen in het 470 inwoners tellende dorp moeten er onderdak kunnen krijgen: de toneelclub, de historische vereniging, Dorpsbelangen, noem maar op. Op zolder moet een jeugdhonk komen. Ouderen moeten elkaar er kunnen ontmoeten voor een praatje, koffie en misschien een maaltijd. Voor het pand komt een terras, voor de toeristen en dagjesmensen die in de zomer door het dorp fietsen.

Een exploitant moet het nieuwe centrum gaan runnen. Hij of zij kan het huren voor 5000 euro per jaar en kan ook de woning in het pand huren. ,,Wie belangstelling heeft, kan zich melden’’, zegt Vos.

Hij zit met Karel van Klaveren, Jan Otto Meertens, Roelof Meinders en Jan van der Bij in het nieuw verworven pand. Allen hebben een bijdrage geleverd aan het project. Meertens is de ‘historicus’ van het gezelschap. Hij beschrijft hoe de dorpsbewoners vroeger bijeen kwamen in boerderijen waarvan het woonhuis ook als café diende. Toen dat teloor ging, kwam er een dorpshuis bij de lagere school. Die fuseerde met de kleuterschool en toen moest er een nieuw dorpshuis komen.

,,Dat was 35 jaar geleden. Toen hebben ze dit gebouw gerealiseerd. Behalve een dorpshuis was het ook een winkel, café en er was woonruimte. De winkel, een Spar, hield er al in 1995 mee op. Daarna is het pand gesplitst. Het dorpshuis, eigendom van de gemeente, bleef voor iedereen toegankelijk. Het andere deel was eigendom van een particulier. Het dorpshuis was daarna alleen van de achterkant toegankelijk’’, vertelt Roelof Meinders.

Symbolisch bedrag

De particulier wilde al langere tijd het pand wel verkopen. Op zeker moment attendeerde wethouder Henk Heijerman (Gemeentebelangen) van Aa en Hunze de dorpsbewoners op de mogelijkheid het hele pand te verwerven. De gemeente wilde het dorpshuis wel voor een symbolisch bedrag verkopen. Uiteindelijk lukte het met de particulier tot overeenstemming te komen.

Natuurlijk kwam hier heel wat bij kijken. Heijerman draagt het dorp een warm hart toe, maar kon niet al het benodigde geld uit de gemeentekas halen. ,,We hebben in het dorp op allerlei manieren geld ingezameld, dat heeft 50.000 euro opgeleverd’’, zegt Vos. ,,Denk erom, dat is ruim 100 euro per inwoner, baby’s meegerekend.’’ Jan van der Bij werkt voor bureau CMO Stamm, waar ze weten hoe je allerlei fondsen aanboort voor maatschappelijke doelen. Hij heeft de stichting geholpen.

Meertens geeft een rondleiding door het pand. Er is nog heel wat te doen, zo is duidelijk te zien. De vorige eigenaar heeft het pand netjes achtergelaten, maar het oogt allemaal nog zoals het in de jaren tachtig was. Vos: ,,We hebben nog zo’n 75.000 euro nodig. We hebben goede hoop dat we dit bij elkaar krijgen. Dan kan het nieuwe centrum volgende zomer open.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu