Nieuw college Aa en Hunze: Gemeentebelangen en GroenLinks wisselen CDA voor VVD

Bas Luinge, Henk Heijerman en Co Lambert: het nieuwe wethouderstrio van Aa en Hunze

Combinatie Gemeentebelangen, VVD en GroenLinks vormen de nieuwe coalitie in de gemeente Aa en Hunze. Het college presenteerde het coalitieakkoord donderdagmiddag aan de pers.

Wethouders zijn Henk Heijerman (Combinatie Gemeentebelangen), Co Lambert (GroenLinks) en nieuwkomer Bas Luinge (VVD). Luinge heeft zijn baan als Hoofd Incident Bestrijding bij de Veiligheidsregio Drenthe in Noord en Midden Drenthe inmiddels opgezegd.

VVD = verandering

Met tien zetels behaalde Combinatie Gemeentebelangen deze verkiezingen een historische overwinning. Ook de VVD kwam als winnaar uit de bus, door van drie naar vier zetels te gaan. GroenLinks behield haar twee zetels. CDA, D66 en PvdA verloren een zetel.

Dat Gemeentebelangen en GroenLinks samen verder zouden gaan lag voor de hand. Beide zaten de afgelopen vier jaar in de coalitie en gaven eerder al aan prettig te hebben samengewerkt. Het aansluiten van de VVD is een verandering ten opzichte van het vorige college waar Gemeentebelangen, GroenLinks en CDA zitting hielden.

‘Samen doen’

Het coalitieakkoord voor de komende vier jaar heeft als motto ‘Samen doen’. In dat akkoord staan een aantal belangrijke speerpunten. Zo wil het college inwoners (beter) betrekken bij processen, nog voordat er plannen voor hun woonomgeving worden gemaakt. De ozb moet niet trendmatig verhoogd worden en de toeristenbelasting moet op hetzelfde niveau blijven. Ondernemers moeten alle ruimte krijgen en de leefbaarheid in dorpen moet verder worden aangejaagd.

Het nieuwe college biedt het akkoord donderdag 26 april aan de gemeenteraad aan. In dezelfde raadsvergadering zullen de beoogde wethouders worden voorgedragen voor benoeming.

Nieuwe raadsleden

Nu de wethouders bekend zijn gemaakt, is ook bekend welke kandidaat-raadsleden toch in de raad komen. Voor Gemeentebelangen is dat Jeroen Keizer, voor de VVD Rick Meijer en voor GroenLinks Merel Wassink: stuk voor stuk nieuwkomers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu