Nieuw 'hufterproof' watertappunt bij Landgoed Valkenstijn in Assen in gebruik

Jesse tapt zijn bidon vol bij het watertappunt op landgoed Valkestijn Foto: Jaspar Moulijn

Bij Landgoed Valkenstijn in Assen is woensdagmiddag, in aanwezigheid van tientallen basisschoolleerlingen, een watertappunt in gebruik genomen. Uiteraard op de dag van het kraanwater.

Oh jazeker. De 8-jarige Jesse is dol op water. Hij heeft net zijn bidon, die hij heeft gekregen van Vaart Welzijn Assen, onder het nieuwe watertappunt gehouden. ,,Een citroentje er in. Lekker hoor. Ik drink thuis ook veel water.”

Signaal

Tevreden kijkt buurtsportmedewerker Jort van Straten (33) van Vaart Welzijn naar Jesse en de andere kinderen die geduldig op elkaar wachten tot zij ook wat kraanwater kunnen halen bij het nieuwste watertappunt.

De kinderen hebben allemaal een BMX-fiets of step aan de hand waarmee ze even daarvoor aan het crossen waren op het nieuwe pumptrackcircuit van Assen. ,,Het is onderdeel van het bewonersinitiatief om Landgoed Valkenstijn op te knappen. Twee weken geleden ging de pumptrack open. Nu is het waterpunt aan de beurt. Het draait natuurlijk om het signaal dat het goed is om te sporten en om water te drinken.”

Hufterproof

De laatste weken wordt Landgoed Valkenstijn in Assen-Oost geconfronteerd met groepen jongeren die van tijd tot tijd vernielingen aanrichten. Van Straten wil zeker niet de kat op het spek binden, maar spreekt van een pomp die hufterproof is. Annemoreen Ooms van waterbedrijf WMD bevestigt dat. ,,Dergelijke tappunten staan al 35 jaar in de Haagse Schilderswijk. En ze zijn er nog steeds.”

WMD sponsort het tappunt, de gemeente Assen betaalt uiteindelijk de rest. De opening valt niet geheel toevallig samen met kraanwaterdag, een jaarlijks terugkerend evenement voor basisscholen. WMD is een van de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven die dit organiseren. Ooms: ,,Op deze dag besteden we extra aandacht aan kraanwater als gezonde dorstlesser.”

Nieuws

Meest gelezen

menu