Nieuw jongerencentrum in Assen moet overlast tegengaan. Buren zijn skeptisch. 'Denkt u dat het centrum zo’n grote groep jongeren in toom kan houden?'

Het is helemaal klaar, een nieuw jongerencentrum aan de Balkengracht in Assen. Het particuliere initiatief moet overlast in Kloosterveen tegengaan. De gemeente is enthousiast, maar buren vrezen juist een clustering van problemen.

Jongerencentrum El Padrino in Assen komt boven een keukenzaak.

Jongerencentrum El Padrino in Assen komt boven een keukenzaak. Foto: DVHN

De wijk Kloosterveen kampt vooral sinds het uitbreken van de coronacrisis met jeugdoverlast. Groepen jongeren komen op mooie avonden bij elkaar, maken lawaai, laten rotzooi achter en zorgen zelfs af en toe voor vernielingen. Vooral vorig jaar zomer was het vaak raak. Een jongerencentrum zou een mooie oplossing zijn, dacht Kloostervener Gerwin Meertens.

El Padrino

Samen met zijn echtgenote Joseba, vriend Simon Hiddema en een tiental jongeren is hij de afgelopen maanden druk geweest met het inrichten van een ruimte boven een keukenwinkel aan de Balkengracht, tegenover het politiebureau. Jongerencentrum El Padrino (Spaans voor ‘de peetvader’) moet straks plaats bieden aan maximaal 150 jongeren op de zaterdagavonden tussen 19.00 en 23.30 uur. Zij kunnen onder genot van een hapje en drankje muziek draaien, poolen, met de PlayStation spelen en er is zelfs een heuse pannakooi.

De gemeente en Vaart Welzijn zijn blij met het initiatief, zegt Meertens. „Niets doen is geen optie, vond ik. Er is overlast in de wijk, er is weinig te doen voor jongeren en dan kan dit een mooie oplossing zijn. Juist door jongeren hier in het centrum te krijgen, kun je het gesprek met ze aangaan en hun gedrag veranderen.”

Bewoners niet blij

Er staan enkele huizen in de directe nabijheid van het jongerencentrum en de bewoners daarvan zijn minder enthousiast. Afgelopen donderdag sprak Simon Bruggema namens hen de gemeenteraad toe: „Wij hebben grote zorgen over deze plannen. Uiteraard begrijpen wij dat de overlastproblemen opgelost moeten worden en we zijn voorstander van een jongerencentrum, maar we voorzien op deze locatie wel erg veel problemen.”

Bruggema vreest dat de extra toeloop voor een clustering van overlast gaat zorgen. „Denkt u dat het centrum zo’n grote groep jongeren in toom kan houden?”, vroeg hij de raad. „Als je ziet wat er de laatste tijd gebeurd is in Kloosterveen, inclusief brandstichtingen, maken wij ons daar grote zorgen over. En onze tuinen staan op slechts 20 meter afstand. Veel beter zou de gemeente zelf iets van de grond tillen, bijvoorbeeld aan de Hoogspanningsweg.”

‘Een jaartje uitproberen’

Meertens vindt het jammer dat enkele omwonenden tegen zijn, maar hoopt toch dat de plannen doorgaan. „Ik ben ervan overtuigd dat de overlast, die ze nu ook al ervaren, minder gaat worden. Laten we het gewoon een jaartje proberen. En als al na een half jaar blijkt dat het totaal niet werkt, trekken we gewoon de stekker eruit.”

De gemeente lijkt er ook zo over te denken en is zelfs bereid te kijken naar subsidiemogelijkheden, als er goede afspraken met omwonenden worden gemaakt. „Maar, het verlenen van een eventuele subsidie zal de gemeente pas doen na de beoordeling en eventuele verlening van de omgevingsvergunning”, zegt een woordvoerder. Die omgevingsvergunning is nog altijd niet aangevraagd en Assen heeft ‘een ondersteunende rol’ bij de gesprekken tussen omwonenden en El Padrino. Meertens hoopt dat alles snel rondkomt en El Padrino op 1 september open kan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu