Nieuw lab van IVN Noord haalt de natuur naar binnen (met De Veldhoeve in Orvelte als epicentrum)

Zelf onderzoek doen en dingen uitvlooien in het toekomstige natuurlab van IVN in Orvelte. Foto: Holly Klein Oonk Photography

IVN Noord breidt in Orvelte het educatieve aanbod uit met een natuurlab. Scholieren, leerkrachten en bezoekers van De Veldhoeve worden betrokken bij actuele thema’s als klimaatverandering, droogte, biodiversiteit en waterkwaliteit.

Eind dit jaar begint de bouw van het natuurlab. Volgend jaar maart moet het klaar zijn, zo is de (strakke) planning.

Bestaande ruimten in De Veldhoeve worden ingericht met onder meer een ‘binnenbos’ en een ontdekkingsplek met microscopen. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van de natuurlijke omgeving van het educatieve centrum.

Dichter bij de natuur

Met de uitbreiding van het educatieve aanbod wil IVN Noord mensen dichter bij de natuur brengen. Onderzoek leert dat daar nog een grote uitdaging ligt.

Al jaren ontvangt IVN scholieren en gasten in De Veldhoeve om de natuur te ontdekken en te beleven. Dat aanbod moet met het natuurlab een extra impuls krijgen.

Directeur Mark Tuit van IVN Noord heeft hoge verwachtingen, bijvoorbeeld van het ‘binnenbos’ met bijzondere plantenwand. ,,We halen buiten naar binnen’’, stelt Tuit.

Hij wijst op onderzoek waarin een goede luchtkwaliteit en vergroening de leerprestaties bevorderen. ,,Hoe bijzonder is het om binnen les te krijgen omringd door groen, alsof je je in een echt bos waant? Of om daar een training te volgen of samen te vergaderen?’’

Gevolgen klimaatverandering

Het initiatief moet nog meer bezoekers onderdompelen in de Drentse natuur. Tuit: ,,Dit plan behelst alles waar IVN voor staat. Scholieren, leerkrachten en andere gasten gaan zelf ervaren welke gevolgen klimaatverandering heeft, zodat men zich bewust wordt van het belang om zuinig te zijn op onze aarde en onze natuur.’’

IVN Noord werkt bij het natuurlab samen met Naturalis, het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit in Leiden. Zo is er een interactief systeem waarbij nieuwe data vergeleken kunnen worden met eerder opgehaalde gegevens.

In deze zogeheten Discovery-ruimte draaien filmpjes en zijn digitale lessen. Ook kunnen hier in het veld verzamelde materialen en observaties verder worden onderzocht en vergeleken met andere tijden en klimaten.

Tuit: ,,Zo ontdekken leerlingen hoe de natuur reageert op de opwarming van de aarde en kan onderzoek gedaan worden naar de waterkwaliteit.’’ Ook komen hier nieuwe aquaria waar verschillen in waterkwaliteit kunnen worden onderzocht en bestudeerd.

Zelf de natuur in

Voor sommige vragen moeten de bezoekers echter zelf de natuur in, bijvoorbeeld om te leren over de flora en fauna. Daarvoor is het fieldlab: lessen in de buitenlucht.

IVN Noord biedt docenten in het basis- en voortgezet onderwijs trainingen aan om zich de didactiek van buiten leren eigen te maken en dit zelf te ervaren. ,,Dan zullen ze dit in de toekomst wellicht vaker doen.’’

De omgeving van De Veldhoeve biedt met de aanwezigheid van bos, waterbeek, bloemenweide en moestuin volop kansen voor het verzamelen van onderzoeksmateriaal. ,,De natuur zelf is het mooiste klaslokaal’’, meent Tuit.

Kosten

De komst van het natuurlab kost bijna een ton. Hoewel het project financieel nog niet rond is, maakt de IVN Noord-directeur zich geen zorgen over de start in maart. ,,Desnoods hanteren we een gefaseerde aanpak’’, zegt hij.

IVN draagt zelf ruim 12.000 euro bij. Verder liggen er aanvragen (ruim 37.000 euro) bij provincie, gemeente en waterschap. Ook zijn fondsen aangeschreven, waarmee de resterende ruim 48.000 euro gedekt moet worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu