Nieuwbouw Thriantaschool Emmen: 1,7 miljoen euro extra nodig

Het huidige schoolgebouw van de Thriantaschool aan de Zuidlaarderbrink in Emmen. Foto: DvhN

De bouw van een nieuw onderkomen voor de Thriantaschool nabij het stadion van FC Emmen valt fors duurder uit. Er is een extra budget van 1,7 miljoen euro nodig.

Hierdoor lopen de kosten voor nieuwbouw voor deze school voor speciaal onderwijs op van 3,7 miljoen euro naar 5,4 miljoen euro. Volgens het bestuur Openbaar Onderwijs Emmen is er meer geld nodig vanwege prijsstijgingen in de bouw en veranderde wetgeving. In 2018 legde de gemeente Emmen de genoemde 3,7 miljoen euro op de plank.

,,Het is algemeen bekend dat sindsdien de bouwkosten fors zijn gestegen, ook voor het onderwijs’’, zegt een woordvoerster. Bij het doen van een aanvraag mogen schoolbesturen volgens haar niet alvast rekening houden met mogelijke prijsstijgingen of eventuele wetswijzigingen.

Opgelopen bouwkosten vallen in beroerde periode voor Emmen

De tegenvaller komt voor de gemeente in een beroerde periode. Emmen staat er financieel gezien slecht voor. Eind maart kondigde wethouder financiën Jisse Otter (Wakker Emmen) voor de zoveelste keer nieuwe bezuinigingen aan. Als Emmen niets zou doen, zou ze voor dit jaar afstevenen op een tekort van zo’n 5 miljoen euro. Daarna zouden de jaarlijkse tekorten zo’n 10 miljoen euro bedragen. Voor de duidelijkheid: hierbij waren de kosten vanwege de coronacrisis nog niet eens meegenomen.

Verouderde school stamt uit 1975

Om de nieuwbouwplannen voor de Thriantaschool door te kunnen laten gaan, vraagt het schoolbestuur de gemeente om 1,7 miljoen euro extra. Het gaat om een nieuw onderkomen voor leerlingen vanaf 12 jaar. Zij worden nu nog gehuisvest in de voormalige basisschool Willem-Alexander aan de Zuidlaarderbrink in de wijk Bargeres. Dit in 1975 gebouwde onderkomen is sterk verouderd en sluit qua indeling niet aan bij het moderne onderwijs. De Thriantaschool is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen en jongeren en heeft een regiofunctie. In het schoolgebouw aan de Zuidlaarderbrink krijgen zo’n 100 leerlingen les.

‘Bouw begint na de zomer van 2021’

Emmen koos voor nieuwbouw op sport- en businesspark De Meerdijk, vlakbij het stadion van FC Emmen. Daar verrezen in de loop der jaren al meerdere scholen voor voortgezet onderwijs. Het gebied is makkelijk en snel met taxibusjes te bereiken en ook de aanwezigheid van het vorig jaar geopende overdekte zwembad Aquarena wordt als een pluspunt gezien. De bedoeling is dat het gebouw in de zomer van 2022 gebruiksklaar is. ,,Momenteel zijn we bezig met de selectieprocedure voor de architect. In november zou er een definitief ontwerp moeten liggen en mei 2021 moet duidelijk zijn wie de bouw voor zijn rekening neemt. Uitgangspunt is nu dat die bouw na de zomer van 2021 begint.’’

Ook pand Balingerbrink heeft beste tijd gehad

De Thriantaschool heeft ook een afdeling voor leerlingen in de basisschoolleeftijd. Zij krijgen les in een pand aan de Balingerbrink. Ook hiervoor moet een oplossing worden bedacht, want ook dit gebouw heeft zijn beste tijd gehad. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze school zou verhuizen naar de Catamaran aan de Wendeling in de wijk Angelslo. ,,In dit schoolgebouw was in 2017 nog voldoende ruimte. Nu is dat evenwel niet meer het geval.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu