Nieuwbouw schaapskooi Ruinen

De huidige schapenkooi. FOTO ALBERT KERSSIES

De schaapskooi van Ruinen wordt verbouwd en groter gemaakt. Daarbij komt een ontvangst- en educatieruime, een kapschuur en een uitkijktoren.

De huidige schaapskooi dateert van 1949 en voldoet niet meer aan de eisen van dierenwelzijn. De kooi aan de Benderse wordt in originele stijl herbouwd en uitgebreid. De kudde telt nu 300 Drentse Heideschapen, maar in de toekomst wordt de kudde groter. Dat is nodig om de omringende heideterreinen van Natuurmonumenten te begrazen. De bouw zou in 2017 moeten beginnen.

De kosten van het totale plan bedragen 950.000 euro. De provincie draagt twee ton bij en de Stichting Het Drentse Heideschaap 300.000 euro. Voor het resterende half miljoen zoekt de stichting fondsen.

 

De kudde trekt jaarlijks 80.000 tot 100.000 bezoekers en vormt een belangrijke toeristische schakel tussen het bezoekerscentrum Ruinen, recreatiebedrijven en het Nationaal Park Dwingelderveld. Uitbreiding en nieuwbouw van de schaapskooi past volledig binnen het beleid om Ruinen directer te verbinden met de deze Poort van het Dwingelderveld.

De oude bijschuur bij de schaapskooi wordt mogelijk verplaatst naar Ruinen zelf. Daar kan de kooi dienst doen als ‘satellietkooi’ voor een deel van de kudde.

Het nabijgelegen bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is in de afgelopen maanden ingrijpend gerenoveerd. Dit centrum wordt vrijdag feestelijk heropend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu