Nieuwe documentaire ‘Talkin’ Blues’ van Jan Douwe Kroeske over Harry Muskee van Cuby and the Blizzards gaat in première in Assen

Na een toneelstuk en een podcast gaat op 24 september een nieuwe documentaire over Harry Muskee, de in 2011 overleden frontman van Cuby and the Blizzards, in première. Twee dagen later, op de tiende sterfdag van ‘Cuby’, is de documentaire ook te zien op het digitale themakanaal NPO 2 extra.

Harry Muskee

Harry Muskee Foto: ANP

De initiatiefnemers van de documentaire (festivalorganisator Johan Kleine en Wim Entzinger van Stichting Erfgoed Harry Muskee) hebben voor de realisatie een beroep gedaan op televisiemaker Jan Douwe Kroeske, die Muskee in het verleden meerdere keren heeft geïnterviewd. Hij kreeg de vraag om een film te maken over de nalatenschap van de frontman van Cuby and the Blizzards.

‘Een moeilijke vraag, want wat ís nou de nalatenschap van Harry Muskee? Maar het hield me wel bezig, als muziekliefhebber én als tv-maker. Dus ik besloot gewoon op zoek te gaan en die film te willen maken’, aldus Kroeske, die sprak met Johan Derksen (oud-vriend van Muskee en manager), weduwe Douwina Oosterhof en Golden Earring-zanger Barry Hay. Daarnaast interviewde hij muzikanten over de blues en hun interpretatie van door Muskee geschreven nummers.

Dieper de blues in

Kroeske: ‘We zijn dieper de blues in gegaan. En dan kom je onvermijdelijk uit bij het slavernijverleden en raciale ongelijkheden, thematiek die anno 2021 actueler dan ooit lijkt, dat bleek ook uit de gesprekken die ik voor de documentaire met jonge muzikanten heb gevoerd.”

Op 11 juni 2011 stond Muskee voor de laatste keer op het podium, op het eigen festival Groeten uit Grolloo waar hij zijn zeventigste verjaardag vierde. In de nieuwe documentaire wordt de draad opgepakt bij dat optreden. De interviews zijn gedaan in Drenthe en op Curaçao, de plek waar Muskee regelmatig verbleef. De documentaire bevat ook historisch en nooit eerder uitgezonden materiaal van Cuby and the Blizzards en Harry Muskee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu