Nieuwe gemeentewerf van Noordenveld valt 1,8 miljoen duurder uit

De nieuwbouw van de gemeentewerf en het afvalbrengstation van de gemeente Noordenveld pakt ruim 1,7 miljoen duurder uit. De kosten komen uit op ruim 10,7 miljoen euro.

Het afvalbrengstation in Roden gaat sluiten. Aan de Ekkelkamp komt een nieuwe milieustraat met gemeentewerf.

Het afvalbrengstation in Roden gaat sluiten. Aan de Ekkelkamp komt een nieuwe milieustraat met gemeentewerf. Foto Google Street View

De nieuwe gemeentewerf met milieustraat, die aan de Ekkelkamp in Roden moet komen, was begroot op 9 miljoen euro. Dat dit fors duurder uitpakt, komt doordat de gemeente de grote werkplaats met afvalstation duurzaam en zelfvoorzienend wil bouwen, zegt wethouder Jeroen Westendorp. ,,Ook de aankoop van de grond was in het oude plan niet meegerekend. In dat plan was ook de huidige gemeentewerf in Roden een optie voor de nieuwbouw.”

Het gebouw wordt zo veel mogelijk opgetrokken met hergebruikte materialen, elektriciteit wordt ter plekke opgewekt en de werf wordt niet aangesloten op aardgas. Burgemeester en wethouders hopen nog subsidies voor dit project binnen te kunnen slepen.

Huidige werven in Norg, Peize en Roden sluiten

Als de nieuwe gemeentewerf en milieustraat klaar zijn, sluiten de huidige werven in Norg, Peize en Roden, stelt het college van Noordenveld voor. Ook het afvalbrengstation in Roden gaat dan dicht. De oude terreinen worden verkocht en van de opbrengst willen burgemeester en wethouders de 1,7 miljoen extra kosten betalen.

Voor het nieuwe brengstation ligt de focus op het inzamelen van afvalstoffen die voldoende gescheiden zijn. Er moeten zo weinig mogelijk restafval gebracht worden. De gemeente betrekt daarom de kringloopwinkels en repaircafés bij het plan.

De gemeente zoekt nog een ontwerper voor de nieuwbouw. Die moet het miljoenenproject ook realiseren en onderhouden. Noordenveld nodigt lokale ondernemers uit mee te doen aan deze niet-openbare Europese aanbesteding.

Start bouw in 2022

Begin volgende jaar hoopt de gemeente te starten met de aanbesteding, waarna het ontwerpen begint. In de eerste helft van 2022 moet de bouw starten en eind dat jaar kunnen de nieuwe gemeentewerf en milieustraat klaar zijn.

De gemeenteraad vergadert 18 november over het plan en neemt 9 december een besluit.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu