Nieuwe ommetjes in Drenthe: wandel met Joop Stroop door Eext, met Wemeltje Kruit door Gasselte of met Misty het Witte Wief door Grolloo

In de dorpen van Aa en Hunze werden vrijdagmorgen vier nieuwe wandelingen bekendgemaakt, met verhalen uit Schipborg, Eext, Grolloo en Gasselte.

Johanna Veen speelt Wemeltje Kruit tijdens de aftrap van de wandelroutes.

Johanna Veen speelt Wemeltje Kruit tijdens de aftrap van de wandelroutes. Foto: Herman van Oost

Ken je Wemeltje Kruit al? Dat is de vrouwelijke marskramer uit Gasselte, die met haar fiets vol koopwaar langs de deuren op de Hondsrug ging om haar spulletjes uit te spreiden. Ze leefde tussen 1887 en 1963 en is de kapstok waarmee kinderen anno 2022 van alles kunnen leren over cultuurhistorie van gebouwen, standbeelden en natuur in en rond Gasselte. Wemeltje vertelt daarover in een 4 kilometer durende audiowandeling.

Ook in Eext en Grolloo zijn de wandelingen geschikt voor kinderen. Ze zijn interactief: met foto’s, audio en opdrachtjes. In Grolloo loop je mee met Misty het Witte Wief en beantwoord je vragen over van alles en nog wat: een stookhok, Cuby & the Blizzards, en TT. Pannenkoekenbakker Joop Stroop maakt kinderen lekker voor een blokje door Eext. Na de wandelingen door Eext, Grolloo en Gasselte kunnen kinderen op de route een grote sjoelschijf ophalen, met daarop Misty, Joop of Wemeltje. Het idee: spaar ze allemaal.

Nieuws

menu