Proef met winkels op herhaling

Foto: Archief DvhN

De winkeliersvereniging Emmen Vlinderstad legt zich niet neer bij de mislukte proef met langere openingstijden op zaterdag. De proef wordt dit voorjaar opnieuw gedaan.

De winkeliersvereniging Emmen Vlinderstad legt zich niet neer bij de mislukte proef met langere openingstijden op zaterdag. De proef wordt dit voorjaar opnieuw gedaan.

Scoren

Emmen Vlinderstad riep afgelopen najaar de centrumwinkeliers op om hun zaak op zaterdag niet om vijf uur, maar om zes uur op slot te draaien. Tijdens een ledenvergadering enkele maanden daarvoor toonden flink wat ondernemers zich hiervan een voorstander. ,,Zaterdag is de dag waarop het meeste volk door het centrum loopt. Dan is het toch vreemd dat dit juist de dag is waarop de winkels het vroegst dichtgaan? Je moet open zijn op de momenten waarop je kunt scoren'', zo werd betoogd.

Proef

Wel werd de kanttekening geplaatst dat het overgrote deel van de winkeliers mee zou moeten doen. Want staan klanten tot hun verrassing voor een dichte deur, dan is dat juist anti-reclame. Emmen Vlinderstad besloot tot een proef, die op zaterdag 7 november begon. Het bleek al snel geen succes. Een groot aantal middenstanders deed niet mee.

Inmiddels is Emmen Vlinderstad tot de conclusie gekomen dat de proef in een verkeerde periode werd gehouden. ,,In het voorjaar zijn de temperaturen over het algemeen hoger en blijft het langer licht. Bij dergelijke omstandigheden zijn mensen eerder geneigd om langer in een centrum te blijven. Om die reden gaan we de proef herhalen. We zijn ervan overtuigd dat dit keer aanmerkelijk meer middenstanders meedoen'', zegt centrummanager Ton de Sevren Jacquet. ,,Meerdere winkeliers die bij de eerste proef niet meededen, hebben aangegeven dat ze wel voordelen zien in langere openingstijden in het voorjaar.''

Grotere kans

Het feit dat eind maart de deuren van dierentuin Wildlands opengaan, maakt de kans op succes nog een stukje groter. ,,Wildlands gaat veel publiek trekken. Dit zijn ook potentiële klanten van winkeliers en horeca in het centrum. Als zij op zaterdagmiddag bij Wildlands de poort uitlopen, moet je hen verleiden om ook het centrum nog even in te gaan. Dat doe je onder meer door winkels op die dag langer open te houden.''

De nieuwe proef gaat op 2 april in, de eerste zaterdag na invoering van de zomertijd. Het experiment duurt tot het begin van de zomervakantie. Een klein aantal winkels in Emmen, waaronder de Hema en Media Markt, is overigens al op zaterdag langer open.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu