Nieuwe stichting doet ultieme poging Formule 1 naar Assen te halen

Foto: Laurens Bosch

De Formule 1 moet in 2020 gereden worden op het TT Circuit in Assen. De kakelverse stichting Grand Prix Assen heeft in no time veel geld opgehaald voor campagnes die deze wens moet verwezenlijken.

Als het gaat om een plek op de Formule 1-kalender van 2020 heeft het circuit van Zandvoort op dit moment een voorsprong op Assen.

Elke Nederlander krijgt campagne mee

Er is de nieuwe stichting veel aan gelegen om Formula One Maganement (FOM) de komende weken te laten zien dat Assen klaar is als het Zandvoort niet lukt.

,,Iedere Nederlander gaat meekrijgen dat het TT-circuit ook in de race is voor de Formnule 1’’, zegt uittredend Groninger wethouder Joost van Keulen die optreedt als spreekbuis van de stichting.

Tijd Zandvoort dringt

Voor het circuit van Zandvoort begint de tijd te dringen. Er zijn diverse aanpassingen aan het circuit nodig. Dat gaat miljoenen kosten.

FOM neemt naar verwachting over niet al te lange tijd een beslissing over een Nederlandse race in 2020.

Zandvoort heeft de beste papieren. Maar er moet fors geïnvesteerd en dan nog biedt het plek aan minder toeschouwers dan Assen, zegt Van Keulen.

Volgens de stichting is het daarom logischer om voor Assen te kiezen. Die kaart wil de stichting Grand Prix Assen nadrukkelijk spelen.

Tientallen ondernemers in businessclub

Er is inmiddels een bestuur gevormd met Erik Meems (algemeen directeur Century Autogroep), Ellen van Acht (directeur ZiRE vastgoed en retail) en Hanneke Bruggeman (directeur van theater De Nieuwe Kolk).

Daarnaast zijn enkele tientallen ondernemers aangeschoven in een businessclub.

Onder hen Chris van der Voorn (Tres) en Niels Palmers (Young Business Awards). Palmers en Van der Voorn leverden een belangrijk aandeel aan de campagne om Tesla naar Noord-Nederland te halen.

In een paar weken tijd heeft de stichting enkele tienduizenden euro’s bij elkaar gekregen voor de campagne. ,,Mensen die zich aan willen sluiten, zijn van harte welkom’’, zegt Van Keulen.

Ultieme poging

Of Assen de achterstand op Zandvoort nog in kan halen, durft Van Keulen niet te zeggen.

,,Maar dat laat onverlet dat je een ultieme poging moet wagen om de Formule 1 alsnog naar Assen te halen. Ook al omdat het verschil tussen beide circuits zo groot is. Assen heeft de zaken helemaal op orde, Zandvoort nog lang niet.’’

Economische impuls

De komst van de Formule 1 is een enorme impuls voor de regionale economie, meent de stichting. ,,En eerlijk is eerlijk, het Noorden heeft die impuls harder nodig dan de regio Amsterdam.’’

Besluit verwacht in maart

Samen met Jos Vaessen en Theo Verdegem trekt Lee van Dam de F1-kar in Assen.

Hij is ingenomen met het noordelijk initiatief. ,,We lobbyen druk. Alle steun die we daarbij links en rechts kunnen krijgen, is zeer welkom.’’

Van Dam verwacht dat FOM in maart beslist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu