Nieuwe technologie voor oud veen

In het Bargerveen wordt deze maand nieuwe technologie getest die het controleren van het grondwaterpeil een stuk makkelijker en vooral sneller maakt.

Eens in de vier maanden krijgen Staatsbosbeheer en de provincie Drenthe nieuwe informatie over het grondwaterpeil van het Drentse veen. Maar de provincie wil die informatie graag dagelijks. Een vierkoppig team, bestaande uit Stephan Haalboom, René van der Weerd, Jeroen van Bussel en Remmelt ten Napel kreeg daarom de kans een modernere en vooral snellere manier van dataverzameling te ontwikkelen. Woensdag begonnen ze met de eerste test in het Bargerveen.

Langeafstandswifi met erg weinig vermogen

Om de data van zogeheten peilbuizen te verzamelen, moet een medewerker van de provincie nog elke buis met een laptop bij langs om de opgeslagen informatie van de afgelopen maanden in één keer te downloaden. Het team van Haalboom heeft een van die buizen nu voorzien van nieuwe technologie dat van een grote afstand verbinding kan maken met een netwerk; een soort langeafstandswifi met erg weinig vermogen. Daardoor kan de informatie vaker én vanachter het bureau worden uitgelezen.

„We testen het systeem een maand lang. We kijken onder meer of de verbinding goed werkt en of alle data goed doorgegeven worden”, legt Haalboom uit. „Maar we kijken ook naar het apparaatje zelf”, vult Van Bussel aan. „We willen bijvoorbeeld uitzoeken hoelang de batterij het uithoudt. Daarom laten we nu relatief vaak – elk half uur – data versturen.”

’Heel praktisch’

Na de initiële test in het Bargerveen worden er mogelijk nog vijf buizen in Drenthe aan het netwerk gekoppeld. „Als het aan ons ligt wel in ieder geval”, zegt Van Bussel. Die worden dan aangesloten op een speciaal netwerk dat de provincie in februari uitrolt, waardoor het in heel Drenthe makkelijker moet worden allerlei soorten data van sensoren te verzamelen.

Piet Ursem van Staatsbosbeheer is voorzichtig positief over de technologie. „We hebben in het Bargerveen zo’n veertig tot zestig peilbuizen. Als het echt werkt zoals het moet, zou het heel praktisch zijn ze allemaal op dit netwerk aan te sluiten. Misschien kunnen we het waterpeil dan beter afstemmen als ergens te veel of te weinig water ligt.”

Nieuws

Meest gelezen

menu