Nieuwe uitbaters voor restaurant De Sluiswachter in Dieverbrug, dat al bijna een half jaar leeg staat

Ruben en Chantal Krop in de tuin van De Sluiswachter. Foto: Gerrit Boer

Het 117 jaar oude, monumentale pand staat al sinds mei van dit jaar leeg. Maar dat duurt niet lang meer: er zijn nieuwe uitbaters gevonden voor het bekende restaurant De Sluiswachter in Dieverbrug.

Na de eerste lockdown van dit jaar mocht de horeca deze zomer de deur weer openen. Maar die van De Sluiswachter bleef gesloten. Het was en is een troosteloos gezicht, dat niet past bij het uit 1903 daterende rijksmonument, met zijn aandachttrekkende architectuur en fraai, gietijzeren hekwerk rondom.

Het goede nieuws is dat de horecagelegenheid rond de jaarwisseling weer in bedrijf zal zijn. De doorstart komt voor rekening van Ruben en Chantal Krop uit Westerbork.

Nieuwe lening door corona te riskant

Restaurant De Sluiswachter werd sinds najaar 2016 gerund door de twintigers Stephano Philips en Vera Kruijer. Kort nadat het stel hun relatie beëindigde, brak dit voorjaar ook de coronacrisis uit. Kruijer, die net had besloten het restaurant in haar eentje voort te zetten, durfde het onder dat gesternte niet aan haar handtekening te zetten onder een nieuwe lening van de bank.

Sindsdien staat de voormalige sluiswachterswoning leeg. Vanuit het pand en in de tuin heb je een majestueus uitzicht op de historische sluis en de Drentse Hoofdvaart. Maar omgekeerd viel er voor de schippers van de vele passerende plezierjachten deze zomer niets te genieten bij De Sluiswachter. Zelfs een kopje koffie op het terras zat er niet meer in.

Vijf jaar de baas op Voscheheugte

De kersverse exploitanten Ruben (36) en Chantal (34) Krop bestierden de afgelopen vijf jaar eethuis en natuurcamping Voscheheugte in het Mantingerveld. Zij wordt in Dieverbrug gastvrouw, hij neemt de leiding in de keuken op zich. ,,Ik ben opgegroeid in Smilde”, vertelt de nieuwe chef-kok. ,,Altijd als ik met mijn ouders naar familie in Amersfoort ging, reden we door Dieverbrug, langs De Sluiswachter. Het pand maakte toen al indruk op me.”

Dit voorjaar besloot hij het restaurant, de sluis en de verdere omgeving eens aan zijn vrouw te laten zien: ,,Zij was net zo enthousiast als ik. We besloten: mocht De Sluiswachter ooit vrij komen, dan is dat echt iets voor ons. Twee maanden later was het al zo ver!” Door de coronacrisis is de overname van een restaurant best riskant geworden. Op dit moment mag de horeca alleen bezorgen en laten afhalen. ,,Maar zo’n periode biedt ook mogelijkheden”, merkt Ruben Krop op.

‘Pand wordt weer zoals het bedoeld is’

Het stel wil het restaurant zaterdag 2 januari heropenen. Voor die tijd wordt De Sluiswachter verbouwd. ,,We pakken onder meer de bar aan en er wordt geverfd. Het pand moet weer worden zoals het bedoeld is”, licht Ruben Krop een tipje van de sluier op. Hij gaat straks ‘koken op niveau en met mooie producten’, maar de menukaart wordt minder exclusief dan toen voorganger Vera Kruijer in de potten roerde. ,,Meer terug naar de basis.”

De afgelopen tien jaar is er bij De Sluiswachter geregeld een wisseling van de wacht geweest. Voordat Stephano Philips en Vera Kruijer in 2016 de sleutel van het pand kregen, dreven Niesje Moraal en Wilfred Vermeulen er anderhalf jaar een schenkerij. Daarvóór baatte Harry de Jong in De Sluiswachter een visrestaurant uit.

Op zijn beurt volgde hij Jack van der Laan op. De omstreden horecaman, die een spoor van faillissementen achterliet in Noord-Nederland, probeerde het hier met Dinnercafé Dieversluis.

Vindbaarheid locatie altijd een dingetje

Zeldzaam minpuntje van de locatie was altijd de vindbaarheid, niet enkel van De Sluiswachter maar ook van de andere ondernemingen langs de kade. Het doorgaande autoverkeer langs de Drentse Hoofdvaart wist vaak niet hoe bij de waterkant te komen. Onder druk van horeca en winkeliers liet de provincie vorig voorjaar drie nieuwe toegangswegen aanleggen, waaronder één direct naar De Sluiswachter.

Ruben en Chantal Krop nemen een aantal personeelsleden van eethuis en natuurcamping Voscheheugte mee naar Dieverbrug. Het stel blijft vooralsnog in Westerbork wonen. Ze zijn nog samen, maar verwachten een eerste kindje.

Bas de Vries aan het roer in Mantinge

Bij Voscheheugte in Mantinge heeft per 1 oktober Bas de Vries het roer overgenomen. De Vries is 36 en geboren in Naarden. Hij was eerder bedrijfsleider bij onder meer grand café Villa Ruysch en bar-restaurant Marathonweg, beide in Amsterdam.

Nieuws

Meest gelezen

menu