Verkoop nieuwe woningen met 60 procent gedaald in Drenthe: 'heel slecht nieuws' voor alle huizenzoekers

Een nieuwe woonwijk in Dordrecht. In Zuid-Holland daalde het aantal verkochte nieuwe woningen van 3396 naar 1372.

Een nieuwe woonwijk in Dordrecht. In Zuid-Holland daalde het aantal verkochte nieuwe woningen van 3396 naar 1372.

Door het gebrek aan betaalbare nieuwbouwwoningen en de stilval van bouwprojecten, is de verkoop van nieuwe woningen ingestort. In de eerste vier maanden van 2023 was de daling van het aantal verkopen met 61 procent onder andere het sterkst in Drenthe.

In de eerste vier maanden van het jaar werden in heel Nederland maar 5766 nieuwe koopwoningen verkocht, meldt branchevereniging WoningBouwersNL. Dat is een daling van 51 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

„Als deze trend zich voortzet, dreigen de verkoopcijfers dit jaar net iets boven het niveau van het crisisjaar 2013 uit te komen, waarin slechts 15.000 nieuwbouwkoopwoningen aan consumenten werden verkocht”, meldt de organisatie vrijdag.

Sterkste daling in Drenthe, Friesland en Noord- en Zuid-Holland

De daling van het aantal verkopen in de eerste vier maanden was het sterkst in de provincies Friesland (-72 procent), Noord-Holland (-64 procent), Drenthe (-61 procent) en Zuid-Holland (-60 procent). Zo duikelde het aantal verkochte nieuwe koopwoningen in Noord-Holland van 2224 naar 807. In de provincie Overijssel bleef de daling beperkt tot 13 procent.

Alle woningtypen waren minder in trek, appartementen nog het meest. De verkopen daarvan lagen in de eerste vier maanden 55 procent lager. Dit komt volgens WoningBouwersNL onder meer doordat veel van de projecten die uit de verkoop werden gehaald, voornamelijk middeldure en dure appartementen omvatten.

Opeenstapeling

„Het lijkt er steeds meer op dat de negatieve verkoopcijfers niet aan de hoge rente maar aan de opeenstapeling van beleid te wijten zijn”, zegt woningmarktonderzoeker Jannes van Loon van WoningBouwersNL. Hij wijst erop dat de rente de laatste maanden is gestabiliseerd terwijl de lonen op dit moment explosief stijgen, met als gevolg dat de leencapaciteit van woningzoekenden flink is toegenomen.

WoningBouwersNL denkt dat een deel van de oplossing is om vooral woningen te bouwen waar grote vraag naar is, zoals rijtjeswoningen. Van Loon: „Er is op dit moment veel vraag naar grondgebonden woningen in alle prijscategorieën, en naar betaalbare appartementen. Die woningtypen worden op dit moment te weinig vergund.”

Woonminister Hugo de Jonge en het kabinet eisen dat twee derde van het nieuwe aanbod ’betaalbaar’ is. „Dit landelijke beleid maakt veel plannen onbetaalbaar”, stelt Van Loon.

Om te voorkomen dat de woningbouwdoelen van het kabinet in de knel komen, roept WoningBouwersNL de minister op om haast te maken met de eerder aangekondigde steunmaatregelen. „Op deze manier halen we de komende jaren de gewenste aantallen zeker niet en dat is heel slecht nieuws voor alle woningzoekenden in Nederland.”