Nieuwe woonvisie Assen: stap op weg naar volgende fase volwassenheid

Assen Foto: Archief Corné Sparidaens

Assen staat voor een aantal ingrijpende keuzes die bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van de stad. Een nieuwe woonvisie moet daarbij helpen.

In de woonvisie wordt vastgelegd wat de meest gewenste ontwikkelingslocaties zijn voor woningbouw, maar ook wat de consequenties dan zijn voor andere (nieuwbouw)locaties. De keus voor Kloosterveen kan betekenen dat de binnenstad of het Havenkwartier een stapje terug moeten doen qua ontwikkeling.

Flinke binnenstedelijke vernieuwing

De woonvisie wordt opgesteld door KAW Architecten uit Groningen. Een ding is volgens KAW-woningmarktadviseur Daniël Depenbrock al wel duidelijk: ,,Assen staat aan de vooravond van een flinke binnenstedelijke vernieuwing. Dit is een volgende stap naar een nieuwe fase van volwassenheid.’’

In de Drentse hoofdstad is de afgelopen tien jaar flink gebouwd en een vernieuwingsslag gemaakt. Aan de andere kant is een aantal woonwijken de vijftig jaar inmiddels gepasseerd. Ook dat vraagt om aandacht zoals nu overigens al gebeurt in de wijk Lariks. Die wordt aardgasvrij gemaakt en gelijktijdig worden aan de woningen en de wijk de nodige aanpassingen en vernieuwingen uitgevoerd.

Veel ruimte voor woningbouw

In Assen is veel vraag naar woningen. Bijvoorbeeld uit de stad Groningen. En er is nog meer ruimte om te bouwen. Zo ligt voor Kloosterveen het uitbreidingsplan klaar voor in totaal 2000 woningen. Maar ook in het centrum is op woongebied nog veel ruimte. Daar wordt al flink aan gewerkt, maar de potentie is er om nog veel meer panden te herontwikkelen voor bewoning.

Aan de rand van het stadscentrum vraagt het Havenkwartier al jaren om aangepakt te worden. Tien jaar geleden lagen er mooie plannen voor op tafel: exclusief wonen aan het water. De economische crisis gooide roet in het eten en sindsdien ligt de ontwikkeling stil. Voorzichtig is de zaak inmiddels weer opgepakt.

Bouwen in weiland: snel en makkelijk

Al met al schat Depenbrock dat er in Assen ruimte is voor ruim 3000 nieuwe woningen. Meer dan waar de komende jaren behoefte aan is. De plukjes her en der verspreid over de stad, waar zonder problemen kan worden gebouwd, bieden nog eens ruimte voor duizend woningen.

Depenbrock: ,,Je kan het als gemeente over je heen laten komen of zelf keuzes maken. Bouwen in een weiland kan snel en is makkelijk, maar je kunt ook kiezen voor het Havenkwartier, waar de zaken wat ingewikkelder liggen. Of de binnenstad. Je moet ook nadenken over de vraag wat je gaat doen met de grond die niet voor woningbouw wordt gebruikt. Maak je daar een park van of bouw je een campus. Daar is visie voor nodig.’’

Visie die ook gekoppeld wordt aan vraagstukken als het klimaat en vervoer. Of bestaande woonwijken moeten worden verdicht en of sociale woningbouw anders over wijken moet worden verdeeld. En wat zijn de wensen op het gebied van wonen voor mensen met een zorgvraag of een bijzondere achtergrond zoals statushouders, ex-gedetineerden, verstandelijk en lichamelijk gehandicapten en arbeidsmigranten?

Iedereen krijgt de kans om over de toekomst van de Drentse hoofdstad mee te denken en de woonvisie vorm te geven. Dat kan onder meer via onderstaande link die vrijdag online is gegaan:


https://app.maptionnaire.com/nl/8292/

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu