Crossen met fiets, rolschaatsen of skateboard: Nog dit voorjaar hebben kinderen in Assen-Oost een pumptrack

Kinderen in Assen-Oost kunnen komende lente met fiets, rolschaatsen of skateboard los op een nieuwe fietscrossbaan in de wijk. Na anderhalf jaar lobbyen door de bewoners is de gemeente overstag: de geasfalteerde pumptrack komt er.

Een artist impression van een pumptrack.

Een artist impression van een pumptrack.

De pumptrack, die 1100 vierkante meter gaat beslaan met heuvels en kuilen, is de eerste geasfalteerde in Noord Nederland, zegt initiatiefneemster Laura van Es. Samen met Lianne Holscher startte zij in augustus 2018 een burgerinitiatief voor meer speelvoorzieningen in de wijk, nadat er steeds meer speelplekken verdwenen door nieuwbouw.

Geschikt voor alle wieltjes

Het moest een pumptrack worden, vanwege de vele kinderen op wieltjes in de buurt. De baan wordt door het asfalt geschikt voor alle soorten wielen, van rolschaatsen tot skateboards en fietsen. Iets dat bij een pumptrack van zand niet het geval is. Ook als het heeft geregend, is de baan te gebruiken.

,,Een pumptrack van asfalt is voor alle leeftijden. Er kan een meisje van drie jaar met een loopfiets overheen maar ook een volwassene op een mountainbike’’, zegt Van Es. De baan komt naast de dierenweide bij Valkenstijn. Het voetbalveld ernaast blijft maar wordt iets gedraaid. Ook komt er een net omheen die de ballen tegen moet houden. De baan komt ook vlakbij ontmoetingsplek de Buurtschuur, waardoor het niet alleen uitnodigt tot spelen maar ook een aanleiding is voor buurtbewoners om elkaar te treffen.

Ondanks tekort, toch geld voor pumptrack

De baan is onderhoudsarm en kan twintig jaar mee, zeggen de initiatiefnemers. Ook is de baan ‘hufterproof’, er valt weinig te vernielen aan asfalt en het stimuleert kinderen achter hun scherm weg te komen en te gaan bewegen. Allemaal argumenten waar Asser wethouder Mirjam Pauwels (VVD) gevoelig voor bleek,

Ondanks de grote tekorten die Assen heeft, ging ze op zoek naar geld voor het project. ,,Het is goed om zo’n enthousiast initiatief te steunen. Ook al zit Assen financieel weer, dit vinden we toch heel belangrijk voor de sterke wijken die we willen.’’ Sterke wijken zijn het hoofdpunt van het nieuwe bestuursakkoord van de kersverse vijfpartijencoalitie (ChristenUnie, VVD, GroenLinks, D66 en SP).

100.000 euro

De baan, die wordt ontworpen door Velosolutions, kost ongeveer 100.000 euro. Dat geld komt uit verschillende potjes, zoals uit Mijn Buurt Assen, subsidie die de provincie beschikbaar stelt voor levendige dorpen en wijken en Jantje Beton.

Het is de bedoeling dat de baan er komend voorjaar ligt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu