Nog eens duizend Essure-slachtoffers melden zich

De slachtoffergroep van de Essure-sterilisatie heeft meer dan duizend aanmeldingen gekregen nu hun verhaal via Radar landelijke aandacht heeft gekregen. De vrouwen waarschuwen voor ondoordachte hersteloperaties.

Jenneke Ensink en Jolanda Krul uit Schoonebeek zochten vorig jaar via deze krant de publiciteit om te waarschuwen voor de Essure-sterilisatiemethode. Die manier om een vrouw onvruchtbaar te maken met behulp van enkele veertjes in de eileiders is in Amerika onder vuur komen te liggen. Een deel van de vrouwen kreeg na de Essure-behandeling allerlei klachten. Gynaecologen in Nederland hielden aanvankelijk vol dat het maar een enkele keer mis gaat. Nu geeft ook de gynaecologenvereniging NVOG aan dat er wel degelijk risico’s zijn.

,,Het is echt kippenvel wat er nu allemaal loskomt’’, reageert Jenneke Ensink. ,,We hadden al zo’n 750 vrouwen in onze Facebook-groep Essure-problemen Nederland. Vandaag zijn daar meteen al 1050 aanmeldingen bij gekomen.’’

Dat geeft een dubbel gevoel, zegt ze. ,,Goed dat er nu eindelijk wat gebeurt en dat het probleem ook in de Tweede Kamer wordt aangekaart. Maar heel erg om te merken dat er blijkbaar nog veel meer vrouwen zijn zoals wij, met zulke ernstige problemen. Ensink en Krul leden er ook lang onder, de pijn, hormoonschommelingen en vermoeidheid waar sommige vrouwen na zo’n operatie last van krijgen. Een ingreep die door gynaecologen altijd aangeprezen werd als ‘een fluitje van een cent’.

De NVOG stelt nu dat vrouwen die de Essure ongedaan willen laten maken zich bij hun eigen gynaecoloog kunnen melden. Maar niet elke gynaecoloog is er in gespecialiseerd, zegt Ensink. Ze kent voorbeelden van vrouwen waarbij niet alle veertjes goed weggehaald waren zodat alsnog de hele baarmoeder weggehaald moest. Op de site van de Facebookgroep staat een lijst met gynaecologen die gespecialiseerd zijn in Essure-verwijdering.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg roept vrouwen met klachten op zich te melden via het Landelijk Meldpunt Zorg of telefoonnummer 088 120 50 20.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu