Nog te veel problemen met CoronaMelder: app wordt ondanks proef in Drenthe later ingevoerd

Een mobiele telefoon met de officiële corona-app van de Nederlandse overheid. De app CoronaMelder kan dinsdag nog niet worden gelanceerd omdat een wettelijke basiis hiervoor ontbreekt. Foto: ANP/Rob Engleaar

Dinsdag 1 september moest het zover zijn: na maanden van testen zou de app CoronaMelder in het hele land worden gebruikt. Dat gaat niet lukken.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelt de invoering uit. De app, die in Drenthe en in Twente is getest, is er nog niet klaar voor.

Wettelijke basis voor invoering app ontbreekt

CoronaMelder geeft aan wanneer iemand gevaarlijk lang bij een besmet persoon in de buurt is geweest. Wie dat risico heeft gelopen kan een afspraak voor een test maken. De Jonge ziet de app als een belangrijk middel om de pandemie in te dammen.

De bewindsman wil de app nu pas invoeren als de wettelijke basis voor elkaar is. Aan deze voorwaarde van de Autoriteit Persoonsgegevens komt hij tegemoet met een inmiddels bij de Tweede Kamer ingediend spoedwetsvoorstel. Het is onduidelijk wanneer dit wordt vastgesteld.

Meer dan een miljoen mensen hebben app al gedownload

Dat geeft hem lucht om diverse andere problemen rond de app, waarvan de invoering toch al met vallen en opstaan gaat, aan te pakken. De afgelopen twee weken konden alle Nederlanders de app al downloaden. Meer dan een miljoen mensen hebben dat ook gedaan.

GGD’s in vijf regio’s, waaronder Drenthe, Twente en de Achterhoek hebben er bij wijze van proef al mee gewerkt. De Jonge rapporteert aan de Tweede Kamer dat alle deelnemende GGD’s inmiddels minimaal één besmette persoon hebben gehad die de app had en bereid was contactcodes te delen. In Twente is dat twee keer gebeurd.

Dat heeft ertoe geleid dat er meer dan vierhonderd testaanvragen zijn gedaan door mensen die een notificatie zeiden te hebben ontvangen. Dit getal is niet naar regio’s uitgesplitst.

App wordt ervaren als een soort dictator

Bureau Berenschot heeft de afgelopen weken de ervaringen van de GGD’s geanalyseerd. Het concludeert dat de gezondheidsdiensten niet erg te spreken zijn over het testen zónder klachten. De CoronaMelder adviseert dit als iemand langer dan 15 minuten dicht bij een besmet persoon is geweest.

Dat advies wijkt af van het geldende landelijke testbeleid dat personen alleen bij klachten moeten worden getest. De GGD’s ervaren dit als vervelend omdat het tot verwarring leidt, maar ook omdat zij minder de regie lijken te hebben over wat er dient te gebeuren. De app wordt ervaren als een soort dictator.

Bijkomend probleem is dat de app adviseert een testafspraak te maken voor dag 7 na het gevaarlijke contact. Het huidige testsysteem is niet ingericht op afspraken op een wat langere termijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu