Alle planbare zorg in ziekenhuizen vervalt. Noodkreet WZA Assen: Houd je aan richtlijnen, anders mogelijk Italiaanse toestanden.

Als een patient achteruit gaat en moet worden overgeplaatst naar de IC zie je hoe enorm de betrokkenheid is onder het verplegend personeel. Iedereen loopt met haar mee, als ze van de afdeling af gaat. Foto: Marcel Jurian de Jong

Bestuursvoorzitter Paul van der Wijk (54) van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen luidt de noodklok. Als er niet gauw iets verandert, kan het zo zijn dat er patiënten moeten worden geweigerd. ,,We zitten al ruim in code rood.”

Van der Wijk wil waken voor al te grote woorden, maar de huidige coronagolf zorgt er voor dat er maximaal moet worden opgeschaald. ,,En de reguliere zorg schalen we af. De spoed en semi-spoedbehandelingen kunnen we nog net aan. Op tien bedden na ligt ons ziekenhuis vol.”

Het aantal coronapatiënten is de afgelopen weken fors toegenomen, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur van het WZA. Twee operatiekamers blijven open voor spoedoperaties en om de oncologie en de verloskunde op peil te kunnen houden.

Grenzen goede zorg opgezocht

Volgens de bestuursvoorzitter is het punt al reeds bereikt dat het WZA de grenzen van kwalitatieve en goede zorg worden opgezocht. De 54-jarige bestuursvoorzitter roept iedereen dan ook op om zich ‘alsjeblieft aan de richtlijnen te houden’. ,,Ga de kerstdagen niet met grote wisselende groepen vieren. Blijf zo veel mogelijk thuis. Als mensen zich niet aan die regels houden, dan kan ik begin januari niet garanderen dat we nieuwe patiënten een bed kunnen bieden.”

De piek in de ziekenhuizen wordt ook nog eens in januari - bronnen melden rond 10 januari - verwacht. Omdat mensen, zo is de verwachting, er toch voor gaan kiezen om elkaar op te zoeken tijdens de kerstdagen en met oud- en nieuwviering. ,,Doe dat alsjeblieft niet”, smeekt Van der Wijk.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is officieel naar code rood gegaan (maximale bezetting). De volgende stap is code zwart en die is dichterbij dan menigeen denkt, waarschuwt Van der Wijk. Complicerende factor is dat de verpleegkundigen, schoonmakers en artsen ook op hun tandvlees lopen. Veel medewerkers geven aan moe te zijn. ,,Qua werkbelasting zitten we al zo’n twaalf weken in het rood. We moeten echt oppassen, anders krijgen we hier toestanden zoals in Noord-Italië of Madrid.”

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) heeft laten weten per direct extra maatregelen te treffen. Het aantal Covid-patienten in ziekenhuizen stijgt en de druk op de zorg neemt enorm toe. De ziekenhuizen kampen door de hoge werkdruk, zo schrijft Van Ark dinsdagochtend aan de Tweede Kamer, en besmetting onder personeel met een hoog ziekteverzuim.

Dweilen met kraan open

Dat is ook zo in het WZA-personeel, zegt Van der Wijk. Zo’n 7 procent van het personeel zit om verschillende redenen ziek thuis. ,,Onze mensen zijn nog zeker wel gemotiveerd, maar vinden het wel heel moeilijk om die lange rijen tijdens Black Friday te zien. Het is schrijnend om te zien dat veel mensen zich niet aan de maatregelen houden. Dat ze gaan winkelen. Op die manier is het voor ons dweilen met de kraan open.”

Minister Van Ark zegt dat het ‘alle hens aan dek is in de ziekenhuizen’. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) neemt samen met de ziekenhuizen meerdere maatregelen. Zo wordt alle planbare reguliere zorg gestaakt. Op deze manier wordt geprobeerd om personeel vrij te spelen in de rest van de zorg. Het aantal ic-bedden gaat naar 1450 en er worden patiënten overgeplaatst naar Duitsland.

Een woordvoerder van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) laat weten dat het heel erg druk is in het ziekenhuis in Groningen. Maar het UMCG heeft de situatie nog wel onder controle, laat de woordvoerder weten.

Bij de Treant Groep - ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen - was de reguliere zorg al met 75 procent afgeschaald. Stadskanaal is zelfs helemaal dicht en in Hoogeveen worden alleen nog de hoognodige en acute ingrepen uitgevoerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu