Noodverordening Drenthe per direct van kracht. Maatregelen voor markten (die wel doorgaan)

De markt in Emmen. Foto: Jeroen Kelderman

De twaalf burgemeesters van Drenthe hebben een noodverordening afgekondigd voor de hele provincie. Zo worden per direct markten en braderieën waar meer dan honderd personen samenkomen verboden; de Veiligheidsregio Drenthe zegt dat het niet om de weekmarkten gaat.

Voor de grote weekmarkten zoals in Emmen, Assen, Hoogeveen en Meppel gaan wel wat scherpere regels gelden, vertelt voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) Marco Out. Maar ze worden vooralsnog niet verboden. ,,De ruimte tussen de kramen moet groter zodat mensen op anderhalve meter afstand van elkaar komen te staan. Sommige organisatoren laten de kramen aan een kant van de weg zetten in plaats van aan beide zijden.”

Mocht het leiden tot ‘enorme hordes op een kluitje’ dan grijpt de VRD alsnog in, vertelt Out. ,,Dan gaan we aan de knoppen draaien. Maar voor nu gaan de weekmarkten in Drenthe wel gewoon door.”

Dat geldt niet voor andere (toeristische) markten en braderieën, zo blijkt uit de noodverordening die maandagnacht is afgekondigd. Wie zich niet aan de opgestelde coronaregels houdt, loopt het risico om tenminste drie maanden naar de gevangenis te moeten. Of kan een geldboete van maximaal 4350 euro tegemoet zien. De verordening is vastgesteld door de twaalf Drentse burgemeesters.

Met de verordening moet het makkelijker worden voor politie en handhavers om op te kunnen treden als de ‘opgelegde regels niet meer strikt worden opgevolgd’, laat de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) weten. De twaalf burgemeesters constateren dat Drenten zich vooralsnog goed houden aan de restricties die zijn opgelegd vanwege het coronavirus.

Grote impact

Zo staat er in de Drentse noodverordening dat bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden, musea, theaters, sauna’s, zwembaden, sporthallen, sekswinkels en fitnessclubs gesloten moeten worden. ‘Onder de definitie vallen ook markten waar meer dan honderd personen samenkomen’.

De noodverordening, die in beginsel tot en met 6 april geldig is, is enkele uren na de toespraak van premier Mark Rutte van kracht gegaan. ,,We hebben een indringende boodschap gehoord. De maatregelen hebben grote impact op ons dagelijkse leven, waarschijnlijk voor langere tijd”, aldus voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe Marco Out naar aanleiding van de toespraak.

De verordening is feitelijk bedoeld om vast te leggen wat mensen nog wel en niet mogen doen. Zo staat er in de vijf pagina’s tellende verordening dat samenkomsten van meer dan honderd personen niet meer is toegestaan. Het organiseren of daarbij aanwezig zijn is strafbaar. ‘Als mensen zich er niet aan houden, dan zal er worden gehandhaafd’, waarschuwt de VRD.

Raadsvergadering gaat wel door

Handhaving vindt, zo schrijft VRD-voorzitter Out, plaats door agenten, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) en militairen van de Koninklijke Marechaussee.

In de Veiligheidsregio is ook besloten dat in principe de vergaderingen van de gemeenteraad wel door kunnen gaan, al zal het publiek de beraadslagingen via internet moeten volgen. Noordenveld en Tynaarlo hebben echter hun raadbijeenkomsten tot en met maandag 6 april afgelast. Dat hadden ze al besloten voordat de verordening van kracht werd.

De gemeente Borger-Odoorn besloot echter dinsdagochtend om de vergadering te schrappen. Out, zelf burgemeester van Assen: ,,De raadsvergadering gaan door, maar er kunnen lokale omstandigheden zijn om daar van af te wijken. Zo kunnen er bij gemeenten misschien onderwerpen op de vergaderlijst staan die best uitgesteld kunnen worden. Dan is daar ruimte voor.”

Afgelasten

,,De burgemeester en ik hebben er vrijdag nog overleg over gehad”, zegt Peter Koekoek, raadsgriffier in Tynaarlo en raadslid voor het CDA in Hoogeveen. ,,We staan op het standpunt dat raadsleden zo veel mogelijk bij de vergaderingen aanwezig moeten kunnen zijn. Nu zijn sommige raadsleden wat verkouden, of willen onder deze omstandigheden niet bij een raadsvergadering aanwezig zijn. We willen mensen niet in een moeilijke positie brengen doordat ze moeten kiezen tussen hun morele plicht als raadslid en die als burger. We hebben ook kleine fracties, het zou rare uitkomsten kunnen geven als daarvan niet alle leden aanwezig kunnen zijn. Daarom hebben we besloten de raadsvergaderingen af te gelasten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu