Noord-Drenthe stuurt ook brief tegen verder openen van gaskraan. 'Waken voor tweedeling tussen Groningen en Drenthe'

Vijlbrief: nog eens goed kijken naar extra gaswinning Groningen ANP

De provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld hebben woensdag een brief gestuurd aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) met de vraag af te zien van extra gaswinning uit het Groningenveld.

De Drentse politici stuurden hun oproep als aanvulling op de brief die Groninger bestuurders een week geleden al stuurden. Op 7 januari lieten de Groningers in een gepeperde oproep aan Vijlbrief weten dat heropening van de gaskraan onaanvaardbaar is en dat zo’n besluit het vertrouwen tussen rijk en regio schaadt.

Drie Drentse gemeenten haken nu aan omdat de problematiek niet alleen in Groningen speelt. Hoewel slechts een klein gebied in Aa en Hunze is aangewezen als waardeverminderingsgebied door het Groningenveld, is een veel groter deel van de inwoners in Noord-Drenthe er de dupe van. Zo valt een deel van het gebied rond de ondergrondse gasopslag Norg ook onder het Groninger protocol.

‘Wij willen dan ook benadrukken, dat er gewaakt moet worden voor een verschil en daarmee een tweedeling tussen Groningen en Drenthe’, schrijft burgemeester Anno Wietze Hiemstra (Aa en Hunze) namens de drie gemeenten en de provincie. Regelingen voor schadeafhandeling stoppen bij de provinciegrens, maar dat vindt hij onterecht. ‘Verschil hierin leidt tot onduidelijkheid, onrust en aantasting van het vertrouwen onder de inwoners van Noord-Drenthe.’

‘Gelijke behandeling nodig’

Bewoners in Drenthe hebben soms geen recht op de omgekeerde bewijslast, waardedalingsregelingen of op subsidies voor leefbaarheid, zoals de recent uitgedeelde 10.000 euro van SNN. „Er zijn wel schadevergoedingen. Maar de rest van de aandacht eindigt, grof gezegd, bij de provinciegrens”, licht Hiemstra toe.

„We begrijpen de nood van de Groningers heel goed. Daar willen we niks aan afdoen. Maar inwoners aan deze kant van de grens moeten op een gelijke manier behandeld worden. Dat hebben we al tegen minister Stef Blok gezegd, en dat zullen we ook bij de nieuwe staatssecretaris doen. Ik kan me niet voorstellen dat onze oproep op termijn geen gevolg zal hebben.”

Besluit komt nog

Uiterlijk 1 april neemt de Tweede Kamer het definitieve besluit over het Groningenveld, zo liet oud-minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken een week geleden weten. Dat besluit is dan aan de nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief namens het pas beëdigde kabinet.

Nieuws

Meest gelezen

menu