Noord-Drentse gemeenten lokaliseren jeugdhulp

Foto: Archief DvhN

De Noord-Drentse gemeenten kopen vanaf 1 januari 2017 gezamenlijk jeugdzorg in. Voordelen: zorg dicht bij huis en geen zorggat voor jongeren als ze 18 jaar worden.

De gemeenten Assen, Tynaarlo, Aa en Hunze, Noordenveld en Midden-Drenthe werkten al samen op het gebied van de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en dat bevalt goed. Per 1 januari 2017 lopen de huidige contracten voor de jeugdhulp af en kunnen de gemeenten nieuwe keuzes maken. De specialistische hulp en zware zorg blijft provinciaals, zoals 24 uurs-instellingen voor kinderen met een verstandelijke beperking, maar de lichtere jeugdhulp wordt straks meer lokaal ingekocht.

Dat heeft verschillende voordelen, stelt Maarten Ton, woordvoerder van de noordelijke gemeenten. ,,De kleinere, lokale zorgaanbieders maken nu meer kans bij de aanbesteding. Die bleven tot nu toe onder de radar'', zegt Ton. Daardoor krijgen de kinderen de zorg dicht bij huis, bijvoorbeeld op een zorgboerderij of bij een moestuinproject in de buurt.

Doorgaande zorglijn

Daarbij worden de lijntjes korter. Gemeenten die de cliënten moeten doorverwijzen, kennen de lokale zorgaanbieders goed, waardoor de juiste plek voor een kind sneller kan worden gevonden. ,,Ze kunnen gericht verwijzen'', zegt Ton. Omdat de vijf gemeenten de Wmo en jeugdhulp koppelen, krijgen gezinnen vaker te maken met één regisseur of zorgpartij.

Ander belangrijk voordeel is de doorgaande zorglijn die de gemeenten straks kunnen bieden. Tieners die 18 jaar worden, lopen tegen nogal wat problemen aan. ,,Vaak houdt de zorg dan op en moeten ze op een andere plek een intake doen en alles wat daarbij komt kijken'', legt Ton uit. Dat moet straks grotendeels afgelopen zijn. ,,Het dossier is al bekend en de problematiek ook, waardoor de zorg doorgezet kan worden.''

Op 9 februari beslissen de vijf colleges of ze door willen met de plannen. De andere gemeenten in Drenthe trekken hun eigen plan. ,,Met vijf kom je sneller tot zaken dan met twaalf'', stelt Ton.

Daarna gaat de gemeenten in gesprek met zorgaanbieders en vertegenwoordigers van cliënten. Wat is er nodig in de Drentse regio? Daarna kunnen de zorginstellingen zich inschrijven voor de aanbesteding. Vanaf 1 januari 2017 gaat de nieuwe werkwijze van start.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu