Noord-Sleen heeft de wind mee

NOORD-SLEEN Zenuwachtig drentelen ze heen en weer, de jongens van de vriendengroep Tammo uit Noord-Sleen. Straks komt de keuringscommissie van ‘t Aol Volk langs en die gaat bepalen of ze een beetje vakwerk hebben afgeleverd.

De jongens van Tammo (,,Nee, we hebben geen idee hoe we aan die naam komen haha’’) zijn de laatste jaren verantwoordelijk voor het paasvuur aan de Groningerweg in Noord-Sleen. ,,Waarom we dat doen? We vinden het wel gezellig’’, zegt de 16-jarige Fester Ziengs. Zondagavond waren ze aan de Vliers in Dalen geweest om te zien hoe ze daar de brand zetten in een paasvuur. Nou, daar kon je bijna niet tegen knipogen, zo snel ging het.

En als maandagavond rond kwart over acht hun eigen bult wordt aangestoken, mag je helemaal wel uitkijken, want de stevige wind is aangewakkerd tot bijna stormkracht. Volgens de keurders van ‘t Aol Volk is dat geen reden om dergelijke paasvuren niet door te laten gaan. ,,Als het kurkdroog is is het gevaarlijker. Ik kan me alleen herinneren dat paasvuren ooit eens zijn afgelast vanwege een ziekte, ja, de gekkekoeienziekte geloof ik. Maar dat was om te voorkomen dat mensen die ziekte zouden overdragen’’, zegt Luc Strating.

Hij is tevreden over de opbouw van de bult in Noord-Sleen. ,,Mooi recht, al wijkt ie links een beetje uit.’’ Maar volgens de jongens van Tammo komt dat vooral door de flinke wind. Die heeft ook al veel stro van de bult geblazen. ,,Het meest is eiken- en berkenhout uit het bos. Dat halen we keurig op.’’ Er zijn ook mensen die allerhande afvalhout brengen, tot een complete stal aan toe. Dat laten serieuze paasvuurbouwers natuurlijk links liggen. In Noord-Sleen is deze maandagmiddag de hens in het afval gestoken, dan hebben ze alvast een mini-paasvuur als opwarmertje.

Vier weken zijn ze bezig geweest met de opbouw, en straks is alles in één klap weg. Maar met honderd kijkers erom heen is het zeker niet voor niets geweest. Bovendien, zeg nou zelf, deze bult is toch mooier dan die van de buren in Sleen? ,,Haha, die gaat alle hoeken en kanten op’’, zegt iemand van Tammo. Nee, dan Noord-Sleen. Vorig jaar hadden ze de een op een na mooiste bult en ook nu gaan ze weer voor een plek bij de top-drie.

Dat lukt net, blijkt aan het einde van de middag als in Moorman in Erm de prijzen verdeeld worden. Noord-Sleen eindigt als derde; de mooiste bult is die van buurtvereniging De Mars in Dalen, een halve punt voor Erm. En met die zes meter haalt Noord-Sleen evenmin de top. Hier gaat de beker naar Erica, met een hoogte van 8.10 meter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu