Noordelijke zzp’ers bieden zich vrijwillig aan als vangnet voor scholen en kinderopvangen

Annelies Mittendorff. Foto: Jan Anninga Foto: Jan Anninga

Een groep van tientallen zelfstandige ondernemers uit de onderwijswereld en de geestelijke gezondheidszorg biedt vrijwillig en gratis zijn diensten aan bij scholen en kinderopvangen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Het gaat om zo’n 75 zelfstandigen, die zijn verenigd in het samenwerkingsverband Samen Sterk Zorg. Het merendeel van deze zzp’ers woont in de provincies Groningen en Drenthe en heeft een pedagogische achtergrond. Dat betekent dat zij gespecialiseerd zijn in het opvoeden van kinderen.

Het idee is volgens directeur Annelies Mittendorff uit Klijndijk dat de zelfstandigen de komende periode vrijwillig gaan bijspringen bij scholen en kinderopvangen waar door ziekte gaten vallen in de personele bezetting.

Deze instellingen zijn de komende weken alleen geopend voor kinderen van wie de ouders een zogeheten vitaal beroep hebben. ,,Maar stel dat bij een relatief kleine kinderopvang één van de twee medewerkers ziek wordt, dan moet daar misschien wel de deur op slot”, vertelt Mittendorff. ,,Wij hopen zulke situaties te kunnen voorkomen door dan onze diensten aan te bieden.”

Hopen op sneeuwbaleffect

Volgens Mittendorff was er bij de zzp’ers uit het samenwerkingsverband veel behoefte om iets te doen voor de samenleving. ,,Het is gewoon heel belangrijk dat de scholen en kinderopvangen open blijven. Stel je werkt in een ziekenhuis, dan moet je straks niet tegen het praktische probleem aanlopen dat je jouw kinderen nergens naartoe kan brengen”, vertelt ze. ,,Daarnaast hoop ik op een sneeuwbaleffect en dat ook andere beroepsgroepen vrijwillig hun diensten gaan aanbieden.”

De zelfstandigen uit het samenwerkingsverband benaderen zelf de scholen en kinderopvangen in hun buurt. Ook bieden ze hun diensten aan via de vrijwilligersapp VLNTR van Mark Goos uit Emmen. Op dit digitale prikbord kunnen organisaties aangeven waar ze hulp bij nodig hebben, waarna vrijwilligers zich voor de klus kunnen aanmelden. Samen Sterk Zorg is volgens Goos de eerste grote organisatie die haar diensten heeft aangeboden om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

App niet meer betaald, maar gratis

Door de impact van het virus heeft de Emmenaar besloten om de app nu even niet meer betaald, maar gratis te maken voor grote organisaties. ,,Het idee achter VLNTR is dat we ook bij een ramp kunnen helpen met ons vrijwilligersnetwerk. Door de app gratis beschikbaar te stellen, kunnen we iedereen die wil helpen met vrijwilligerswerk matchen.”

Nieuws

menu