Noorderlingen Anne Kuik en Agnes Mulder in top 10 CDA-kandidatenlijst, ook plek voor Lingo-coryfee Lucille Werner

Foto: ANP Foto: Bart Maat

Anne Kuik uit Groningen en Agnes Mulder uit Assen staan in de top tien van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer verkiezingen van volgend jaar.

Kuik staat op de vierde plek, met Inge van Dijk, Pieter Omtzigt en Hugo de Jonge boven haar. Kuik maakt sinds 2017 deel uit van de Tweede Kamerfractie van het CDA. Destijds werd zij met ruim 15.000 voorkeursstemmen gekozen in de Tweede Kamer. Het merendeel van deze stemmen kwam uit het noorden.

Voor haar tijd in de Tweede Kamer was Kuik lid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Groningen. Haar portefeuille in de Tweede Kamer bestaat onder meer uit Middelbaar Beroepsonderwijs, ontwikkelingssamenwerking, preventiebeleid en beleid over prostitutie en mensenhandel.

Agnes Mulder staat op de achtste plek, tussen Mona Keizer (7e) en Harry van der Molen (9e) in. Sinds 2003 is Mulder al actief in de politiek. Eerst als lid van de Provinciale Staten in Drenthe en later in de gemeenteraad van Assen. Van 2010 tot en met 2012 was ze fractievoorzitter van het CDA in de Asser gemeenteraad. Hier zette zij zich onder andere in voor het behoud van het TT-circuit en de JWF-Kazerne.

Peilingen

Zoals het er nu naar uit ziet, hebben zowel Agnes als Mulder kans om een plek in de Tweede Kamer te krijgen. In de peilingen schommelt het CDA namelijk tussen de 13 en 15 zetels. Bij de vorige verkiezingen behaalden de christen democraten 19 zetels.

Lingo-ster Lucille Werner

De opvallendste naam op de lijst is die van Lucille Werner. De voormalig Lingo-presentatrice staat op plek 10 en staat aan de vooravond van een politieke carrière.

Nieuws

Meest gelezen

menu