Noorden strijdt in Den Haag tegen sluiting gevangenissen

Gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Protesterende medewerkers van de gevangenissen in Veenhuizen en Ter Apel trekken woensdagochtend in bussen op naar Den Haag. Niet in blauwe boevenbus van het Gevangenismuseum in Veenhuizen, zoals gepland. Die mocht niet mee.

De politie stak er een stokje voor dat de oude gevangenenbus op het Binnenhof of het Plein geparkeerd zou worden. Uit veiligheidsoverwegingen, luidde de verklaring.

De vaste Kamercommissie van Veiligheid en Justitie praat woensdag over het jongste bezuinigingsplan voor de gevangenissen.

Een noordelijke politieke delegatie onder leiding van de Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar reist ook af naar Den Haag. Onder andere de Groningse gedeputeerde Patrick Brouns en de burgemeesters van Groningen, Noordenveld en Vlagtwedde gaan mee.

Nut en noodzaak

Een van de twee gevangenissen in Veenhuizen en de gevangenis in Ter Apel moeten dicht. Verder hangt jeugdgevangenis Het Poortje in Veenhuizen sluiting boven het hoofd. Er staan ruim 600 fulltime banen op de tocht. ,,En nog eens honderden banen bij bedrijven en instellingen die werkzaamheden verrichten of diensten verlenen aan de gevangenissen”, zegt Tichelaar.

De Kamerleden zijn voorzien van een pakket notities waarom de plannen voor Veenhuizen en Ter Apel niet moeten doorgaan. Tichelaar: ,,We willen weten wat de nut en noodzaak van de sluitingen zijn. Kloppen de prognoses dat er minder gevangenen komen? Die moeten beter onderbouwd worden. Daarnaast wordt het Noorden onevenredig zwaar getroffen. Dat staat haaks op de motie De Vries die de Kamer aannam om zwakke regio’s te ontzien bij afslanking van rijksdiensten. Daarin staat Drenthe genoemd. Dan gaat het er niet om waarop je bezuinigt, maar waar je bezuinigt.”

Belofte

De delegatie hecht ook zwaar aan de uitlatingen van oud-staatssecretaris Fred Teeven (VVD), die twee jaar geleden bij de sluiting van de gevangenissen de Grittenborgh in Hoogeveen en Groot Bankenbosch in Veenhuizen zei dat het Noorden de komende jaren gevrijwaard zou blijven van bezuinigingen op het gevangeniswezen. Tichelaar wil zijn opvolger Klaas Dijkhoff (ook VVD) aan die belofte houden.

Nieuws

Meest gelezen

menu