Noordenveld binnenkort van start met kinderadviesraad, kinderen geven gemeenteraad (on)gevraagd advies

Scholieren (in Steenwijk) spelen het spel Democracity. Foto: Wilbert Bijzitter

De gemeenteraad van Noordenveld is enthousiast over het idee van een kinderraad. Bij het plan zijn de basisscholen uit de gemeente betrokken.

Het is de bedoeling dat alle zestien scholen in de gemeente twee leerlingen uit groep 7 voordragen voor het lidmaatschap van de kinderadviesraad. De kinderen zijn vervolgens een jaar lid van de raad, die de gemeenteraad van gevraagd en ongevraagd advies voorziet over onderwerpen die de basisschooljeugd aangaat.

Eerder experiment

Met het idee is al geëxperimenteerd. Kinderen van basisschool de Poolster in Nieuw-Roden gaven eerder al eens een advies over biodiversiteit. De roep om een vervolg van dit project komt mede uit het basisonderwijs. ,,Zodat kinderen op jonge leeftijd inhoud kunnen geven aan de term democratie”, motiveerde inspreekster Nettie Feenstra namens de scholen in de gemeente.

De gemeenteraad hoefde woensdag niet uitgebreid over het voorstel te discussiëren: iedereen is enthousiast over het plan. Via de kinderraad kunnen de deelnemers eventueel doorstromen naar een jongerenraad - gericht op middelbare scholieren. Een werkgroep is bezig met het bedenken hoe die jongerenraad nieuw leven kan worden ingeblazen.

Aftrap in juli

In mei worden de zestien scholen in Noordenveld gevraagd twee kinderen voor te dragen voor de kinderraad. Als alles volgens plan verloopt wordt de Kinderraad op 13 juli geïnstalleerd.

Nieuws

menu