Noordenveld is de enige Noordelijke kanshebber in de landelijke toegankelijkheidscompetitie: 'We zijn nu al supertrots'

Als enige Noordelijke gemeente is Noordenveld doorgedrongen tot de halve finales van de jaarlijkse competitie om de titel ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’. Hoe kan dat? We vroegen het Jan Harke Venema, voorzitter van Stichting Toegankelijk Noordenveld.

Noordenveld is één van twaalf kandidaten voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente

Noordenveld is één van twaalf kandidaten voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente ANP

Goedemiddag meneer Venema. Noordenveld heeft de halve finales van de competitie om de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland bereikt. Is een felicitatie op zijn plek?

,,Zeker! We zijn hier heel trots op. Toegankelijk Noordenveld bestaat nu drie jaar. Als je ziet wat we in die periode bereikt hebben: dat is echt heel veel.”

Waar hebben we het eigenlijk over als het gaat om toegankelijkheid?


,,Dat is heel breed. Het gaat niet alleen om fysieke toegankelijkheid maar inclusie in het algemeen. Ongeacht beperking, afkomst, geloof of geaardheid, iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Toegankelijkheid gaat ook over armoede of bijvoorbeeld dementie. Dementie is ook een groot probleem. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als winkelpersoneel dat beter leert herkennen.”

Hoe werkt de wedstrijd?

,,Het is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en iedere gemeente kan eraan meedoen. Ervaringsdeskundigen hebben de gemeente onder de loep genomen, de gemeente moest een uitgebreide vragenlijst invullen en er kon gestemd worden. Met 2200 stemmen zijn we doorgedrongen tot de halve finale. Dat hadden we nooit verwacht. Iedereen is apetrots dat we het zover geschopt hebben. We zijn de enige plattelandsgemeente samen met Hardenberg. Nu moeten mensen nog een keer stemmen, dat kan tot 29 augustus . We hebben een promotiefilmpje gemakt en gaan binnenkort flyeren. Als je in de top vijf terechtkomt gaan deskundigen de gemeente verder beoordelen. In oktober wordt de winnaar bekend.”

Waar bent u het meest trots op?

,,We hebben veel gedaan aan fysieke toegankelijkheid in de openbare ruimte. Aan het nieuwe busstation in Roden hebben we meegewerkt en ook bij de centrumontwikkeling zijn we volop betrokken. In het centrum komt een strook van anderhalve meter die helemaal obstakelvrij is voor bijvoorbeeld rolstoelers, scootmobielers, rollators en kinderwagens. In het midden ligt een strook voor blinden en slechtzienden. We hebben een goede band met de gemeente opgebouwd. Bij alle nieuwe projecten worden we vanaf het begin betrokken en dat is op andere plekken nog lang niet zo.”

Wat staat nog op jullie wensenlijst?

Zwembaden en de sportaccommodaties nog beter toegankelijk maken. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan fatsoenlijk binnen kunnen komen en een goede kleed- en douchegelegenheid voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Het Molenduinbad heeft al een lift bij het zwembad, Veenhuizen krijgt dat ook en Peize is straks aan de beurt. In de Week van de Toegankelijkheid in oktober vestigen we de aandacht ook op laaggeletterdheid. Er zijn zoveel mensen die brieven van de gemeente of wooncorporaties halverwege aan de kant schuiven omdat ze het niet begrijpen. Bewustwording daarover is belangrijk.”

Wanneer is de wedstrijd geslaagd?

,,Eigenlijk nu al. Als we in de top vijf terechtkomen helemaal. We hebben nu een goede naam en hopelijk gaan andere gemeentes ons voorbeeld volgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu