Nora mag (eindelijk) weer naar school. Maar eigenlijk blijft ze liever bij papa en mama

Wel naar school of niet? Op die vraag kregen veel ouders van basisschoolkinderen dinsdagavond een antwoord. ,,Het is nu soms echt schipperen.”

Het gezin Kuipers-Nieboer kijkt naar de persconferentie van Mark Rutte, v.l.n.r. Sara, Nora, Marije en Jörgen

Het gezin Kuipers-Nieboer kijkt naar de persconferentie van Mark Rutte, v.l.n.r. Sara, Nora, Marije en Jörgen Foto: Harry Tielman

‘Sssttt Nora. Nu even stil zijn hoor”, zegt de 33-jarige Marije Kuipers tegen haar dochter. Nora is bijna 6 en zit in groep twee van openbare basisschool J. Emmens in Gasselternijveen. In dat dorp wonen zij, haar moeder, vader Jörgen Nieboer en zusje Sara. Ze ziet hoe haar vader en moeder naar het televisiescherm staren. Dan fluistert haar moeder: ,,We gaan even luisteren naar die mijnheer op tv of je weer naar school mag.”

Soms schipperen thuis

Vijf minuten later is het hoge woord er uit. Nora vindt het maar niks. Ze vermaakte zich de afgelopen zes weken prima. School hoeft van haar niet zo. Het is juist wel fijn dat ze zoveel bij papa en mama kan zijn. Gezellig vindt ze het.

Nieboer (36) werkt zelf als docent bij het regionaal opleidingscentrum Alfa College in Groningen. Les geeft hij via videoverbinding en dat zal nog wel een tijdje zo door gaan. ,,Ik denk dat het ook wel goed is. Leerlingen van ROC’s en middelbare scholen gebruiken toch meer het openbaar vervoer. Dat is bij basisscholen niet zo. Dat blijft in het dorp.”

Zelf hadden Kuipers en Nieboer de versoepeling voor het basisonderwijs nog niet verwacht. ,,Twee weken terug zeiden we nog tegen elkaar: dit jaar gaan onze kinderen niet meer naar school. Toch wel”, zegt Nieboer.

En dat vinden ze zeker prima. ,,We klagen niet, want het is nu soms echt wel schipperen thuis. Ik hoor van andere ouders dat ze het ook echt willen”, zegt Kuipers, die zelf bij een woningstichting in Westerbork werkt, maar nu vooral vanuit huis werkt en veel telefonisch contact heeft met klanten. ,,En dus moet ik de kinderen wel steeds vragen om stil te zijn. Jörgen zit veel op zolder om les te geven. Soms is het lastig, want je wilt de kinderen ook niet steeds achter de tablet zetten. Gelukkig hebben we een grote tuin. Dat is wel een voordeel van wonen in een dorp.”

Beroep op flexibiliteit

De jonge ouders zijn wel benieuwd hoe de versoepeling voor hun gaat uitpakken. ,,Onze jongste wordt op 11 mei 4 jaar oud dus het zou haar eerste schooldag worden. Maar of dat ook echt zo is? Misschien moeten we Nora wel de ene dag naar school brengen en Sara op de andere. Nou ja, we zien het wel. School komt daar vast snel met info over.”

De persconferentie van Rutte is net afgelopen als Nieboer de eerste appjes krijgt. Het zijn collega-bestuurders van de lokale voetbalvereniging. Wat gaat de club doen nu er is aangekondigd dat er wat ruimte is voor de jeugd om wat te gaan trainen? Potjes mogen zelfs. ,,Ergens is het wel positief dat kinderen weer mogen sporten. Aan de andere kant: we weten nog zo weinig over dit virus. Wat zullen de effecten zijn? Daar zullen we het deze week vast wel even over hebben bij de club.”

Hij heeft het nog niet gezegd of Kuipers steekt haar vinger op. ,,Kijk aan”, zegt ze terwijl ze naar haar telefoon kijkt. ,,Iedereen is toch wel bezig met die persconferentie hè. Een mail van het schoolbestuur. Het wordt een uitdaging hoe de school om moet gaan met de versoepeling en dat wordt de komende dagen bedacht. En het zal een beroep doen op de flexibiliteit van ons allen”, leest ze hardop voor.

Nieboer knikt: ,,Zo is het. En dat blijft ook nog wel even zo.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Aanrader van de redactie
menu