Notariskantoor Emmen onder druk om verdwenen geld

Notariskantoor Emmen onder druk om verdwenen geld

Notariskantoor 't Suydevelt in Emmen ligt onder vuur. Het kantoor moest zich maandag in de rechtbank onder meer verantwoorden voor 1,15 miljoen euro aan verdwenen geld.

Notariskantoor 't Suydevelt in Emmen ligt onder vuur. Het kantoor moest zich maandag in de rechtbank onder meer verantwoorden voor 1,15 miljoen euro aan verdwenen geld.

't Suydeveldt, en dan vooral de sinds drie weken gepensioneerde notaris Piet Planting (70), is de gebeten hond. Maandag diende een kort geding van transportondernemer Frans Beentjes uit Heemskerk tegen het kantoor en een bodemprocedure volgt nog. Uit maandag door het Financieele Dagblad gepubliceerde stukken bleek dat de Emmer notaris recent is berispt.

Beentjes had het geld op de derdenrekening van 't Suydevelt overgemaakt en dat is van daaruit overgeboekt naar instanties die het voor hem zouden beleggen. Maar het geld is verdwenen. Volgens Beentjes heeft notaris Piet Planting daar mede de hand in gehad. Hij zou hebben samengespannen met Annique Botermans, die Beentjes nog kende uit de vervoerswereld. Beiden wekten zijn vertrouwen. Beentjes' geld is voor een deel bij een partij uit Duitsland ondergebracht, Pro-Aktiv, die niet meer reageert en voor een deel bij een andere partij, TB Belastingsadviseurs, die inmiddels failliet is. Maar al voor dat bankroet was het geld van Beentjes zoek.

Planting kreeg verschillende zaken voor de voeten geworpen. Zo was de derdenrekening van het notariskantoor min of meer gebruikt als bankrekening, waarop het geld van Beentjes enkel was gestort om te worden doorgesluisd. Dit gebeurde nadat een andere notaris Beentjes deze dienst weigerde. Ook was Planting bestuurder bij de stichting Derdengelden van TB Belastingadviseurs, maar het geld van Beentjes zou voor zijn aantreden al zijn verdwenen.

Zowel Beentjes als Planting wees met de beschuldigende vinger naar de niet aanwezige Botermans. Beentjes zou haar mooie verhalen over lucratieve beleggingen voor zoete koek hebben aangenomen en Planting stelde dat hij te goed van vertrouwen in haar richting was geweest. Hij moest bekennen dat hij afspraken met haar en Beentjes niet goed had vastgelegd. ,,Achteraf had ik het niet moeten doen, zoals ik het heb gedaan'', gaf hij toe.

Maar hij doelde daarbij enkel op de procedure, hetgeen overigens niet onbelangrijk is voor een ambtsdrager met een vertrouwensrol in het maatschappelijk verkeer. Met het verdwenen geld had Planting niets van doen, zo stelde hij keer op keer. En zijn relatie met Botermans was die van notaris-cliënt, al was hij wel met haar naar een bank in San Marino geweest.

De rechter zat zich in het langdurige kort geding te verbazen, zowel over Beentjes als over Planting: ,,Er gebeurden gekke dingen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu