Nu het coronavirus lijkt ingedamd, starten de ziekenhuizen in Drenthe en Groningen beetje bij beetje reguliere zorg weer op

De ziekenhuizen in Drenthe en Groningen zijn druk doende om de reguliere zorg weer op te starten. Vaak gaat de helft van de geplande afspraken en consults alweer door.

Reguliere zorg wordt meer en meer opgestart

Reguliere zorg wordt meer en meer opgestart ANP

De zeven ziekenhuizen in Drenthe en Groningen zijn dan ook langzaam weer terug aan het gaan naar de reguliere zorgverlening en diensten, blijkt uit een rondgang. Maar dat is niet zo maar gebeurd, klinkt het her en der. ,,De planbare zorg afbellen was veel makkelijker dan het weer opbouwen”, vertelt Lars Wormgoor namens Treant Zorggroep. Daar vallen de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal onder. ,,Ja, de reguliere zorg wordt weer opgebouwd, maar het is wel taai.”

Urgentielijst NZa

Reguliere zorg is volgens de Nederlandse Zorgautoriteit ‘de zorg die normaliter in universitair medische centra, ziekenhuizen en klinieken wordt geboden’. Door de uitbraak van het coronavirus kwam die zorg in vrijwel alle ziekenhuizen nagenoeg stil te liggen. Veel ingrepen en afspraken die gepland stonden werden afgezegd, want de focus ging grotendeels naar het helpen en verzorgen van coronapatiënten. De NZa heeft een urgentielijst gemaakt welke zorg als eerste weer zou moeten worden opgestart.

In Drenthe en Groningen geven de meeste ziekenhuizen aan op ongeveer 50 procent van de capaciteit te draaien.

In het Martini Ziekenhuis is men al een kleine maand bezig om die reguliere zorg weer op het normale niveau te krijgen. Dat gaat volgens woordvoerster Evelien Oosterbaan gefaseerd en in stappen. Inmiddels zijn er in het Groningse ziekenhuis weer dertien poliklinieken geopend. ,,We zitten nu op 50 procent van wat wij normaal gesproken doen qua zorgverlening.”

Bij het Martini Ziekenhuis merken ze dat, naar aanleiding van het uitbreken van het coronavirus, het beeldbellen tussen medisch personeel en patiënten een grote vlucht heeft genomen. ,,Het aantal consulten via beeldbellen is vervijfvoudigd ten opzichte van vorig jaar rond dezelfde tijd”, aldus Oosterbaan. Ze noemt dat een positieve ontwikkeling ‘waarmee ook voorkomen wordt dat het alsnog te druk wordt in het ziekenhuis’. ,,Natuurlijk kunnen we niet alles afdoen via beeldbellen.”

WZA: Draait weer volop over twee weken

Ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is dat momenteel het beeld. Twee weken geleden kwamen er al weer bijna 8800 patiënten op bezoek in poliklinieken. Dat is bijna 60 procent van het aantal patiënten in een ‘normale week in 2019’. Daarnaast werden er ook 3000 consulten gevoerd via (beeld)bellen.

Volgens Lex Kloosterman van het UMCG gaat het opstarten van de reguliere zorg dan ook goed. ,,Qua operatiecapaciteit zitten we al weer op honderd procent.”

Bestuursvoorzitter Paul van der Wijk van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) zegt dat momenteel ‘zo’n 50 tot 60 procent van de normale reguliere zorg weer wordt gegeven in het WZA’. Hij zegt vanaf volgende week weer 75 procent van de reguliere zorg te kunnen leveren. ,,De week daarna hopen we wat dat betreft weer volledig te kunnen draaien”, zegt Van der Wijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu