OM: 13 mensen gedupeerd door oplichter uit Hoogeveen die zich onder valse naam voordoet als woningverhuurder

Een 39-jarige man uit Hoogeveen wordt ervan verdacht dat hij tenminste dertien mensen heeft opgelicht door zich onder een valse naam voor te doen als verhuurder van woningen of vakantiehuisjes. Volgens de officier van justitie gaat het in veel gevallen om kwetsbare slachtoffers.

De rechtbank in Assen.

De rechtbank in Assen.

De verdachte uit Hoogeveen is half augustus opgepakt. Hij is al vaak veroordeeld voor oplichting, de laatste keer is nog geen drie maanden geleden. Dinsdag bleek op een pro-formazitting in de rechtbank in Assen dat de man zich beroept op zijn zwijgrecht. Hij is sinds zijn arrestatie drie keer verhoord bij de politie, maar heeft volgens de rechter nog geen enkele verklaring afgelegd.

Advertenties

Volgens de officier plaatste de verdachte op internetsites als huurwoning.nl en op Marktplaats advertenties. Daarop bood hij huurwoningen of vakantiehuisjes aan. Mensen die reageerden op de advertenties kregen vervolgens een bericht van hem via Whatsapp. Hij stuurde hen een afbeelding van een ID-kaart en een adres, dat achteraf vals bleek.

De oplichter vroeg de gedupeerden in ruil voor een bezichtiging van de woning, die hij niet had, een maand huur als aanbetaling of borg. Slachtoffers hebben tussen half mei 2019 en eind maart per persoon bedragen betaald die oplopen tot ruim 2500 euro. De man heeft een flink strafblad met veroordelingen voor fraude en oplichting. Volgens zijn advocaat wil hij zijn verleden achter zich laten. De raadsman vroeg de rechtbank om de man vrij te laten.

Neemt geen verantwoordelijkheid

De officier vindt dat vrijlating niet kan gezien de feiten en het strafblad van de verdachte. ,,Hij heeft er zelf voor gekozen om door te gaan met oplichting. Zoals ik zie zijn er vooral slachtoffers gemaakt onder kwetsbare mensen. De verdachte neemt geen verantwoordelijkheid, want hij beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht.”

De rechtbank heeft bepaald dat de man nog vast blijft zitten. ,,De stevige verdenkingen zijn er nog steeds. Het huidige reclasseringsadvies is niet concreet. Er wordt gesproken over een behandeling, maar het is onvoldoende duidelijk wanneer die kan beginnen en waar die uit bestaat.” De strafzaak wordt 11 februari inhoudelijk behandeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu