OM: Drentse cocaïnesmokkelaars gebruiken fruitbedrijf als dekmantel

ANP

Cocaïnesmokkel, verboden wapenbezit en productie van speed. Het zijn verdenkingen tegen de drugsbende uit Meppel, die binnenkort voor de rechtbank staat.

Komende maand begint na jaren onderzoek en voorbereiding de inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen de Meppeler Saied H. (33) en zeven medeverdachten. De rechtbank heeft tien zittingsdagen uitgetrokken voor de strafzaak tegen de vermeende criminele organisatie. Nooit eerder in de Drentse historie is een strafzaak van deze omvang over zware drugscriminaliteit bij de rechtbank in Assen gehouden.

Zeven mannen en een vrouw, van wie de meeste uit Meppel komen, staan terecht voor hun rol in de criminele activiteiten waarvan de bende wordt verdacht. Hoofdverdachte H. heeft volgens het Openbaar Ministerie leiding gegeven aan de bende die in 2014 en 2015 bijna negentig kilo cocaïne vanuit de Antwerpse haven naar Nederland zou hebben gesmokkeld. De drugs zat verstopt in containers met kokosnoten.

Fruitbedrijf

H. en de meeste van zijn medeverdachten ontkennen de cokesmokkel. Bij een regiezitting in de rechtbank verklaarde een verdachte dat ze een fruitbedrijf hadden in het Duitse Nordhorn. Het fruit van het bedrijf, zo vertelde hij, werd via de haven van Antwerpen geïmporteerd. Dat is onzin volgens de officier van justitie die het onderzoek leidt: het fruitbedrijf is door de bende gebruikt als dekmantel. Naar de overtuiging van de officier hebben de bendeleden een deel van de gesmokkelde cocaïne ging naar Duitsland en is andere drugs, speed, doorgevoerd naar Zweden.

De recherche en het Openbaar Ministerie hadden de bende, die opereerde vanuit de woonwijk Koedijkslanden in Meppel, al enige tijd in het vizier. De verdachten zijn geruime tijd gevolgd en afgeluisterd en geobserveerd. Een andere vaste basis van de bende was de seksclub De Boerderij in Kolderveense Bovenboer, onder de rook van Meppel. Bij een inval in de seksclub is in 2013 een drugslaboratorium voor de productie van speed en xtc gevonden. De club is van de Meppeler Mel E. (34). Hij is ook verdachte in de drugszaak en schoolvriend van de vermeende bendeleider H.

400 kilo cocaïne

De officier van justitie zegt dat verdachten in de zomer van 2015 bezig waren met het voorbereiden van een transport van 400 kilo cocaïne. Het onderzoeksteam wilde deze grote drugsmokkelactie afwachten. Vanwege een schietpartij in het huis van de hoofdverdachte in Meppel is door de recherche eerder ingegrepen dan gepland. Het Openbaar Ministerie vond dat het te gevaarlijk werd. In september 2015 zijn invallen gedaan in onder meer woningen in Meppel en zijn vijf verdachten gearresteerd. De anderen zijn vrij snel daarna opgepakt. Alleen Saied H. zit nog in voorarrest.

Verdachte wordt beveiligd

De meeste verdachten hebben hun kaken stijf op elkaar gehouden over de vermeende drugssmokkel. Mogelijk gaan ze bij het strafproces wel praten.

Alleen verdachte Ivo J. (27) uit Meppel heeft bij de recherche uitvoerig verklaard over de criminele organisatie, zoals het Openbaar Ministerie de drugsbende noemt. Hij regelde veel administratieve zaken voor de drugstransporten en wordt gezien als rechterhand van hoofdverdachte Saied H. Dat J. 38 verklaringen aflegde, heeft veel kwaad bloed gezet bij zijn medeverdachten. De man wordt beveiligd door justitie en verblijft op een geheim adres.

Zeven verdachten

Ook J. moet zich komende maand bij de strafrechter verantwoorden voor zijn aandeel in de activiteiten van de Meppeler bende. Naast H. en J. staan zes verdachten terecht. Kamel. A. (32) uit Meppel, Willem S. (43) uit Dronten, Hassan H. (53) uit Almere, Mel E. (34) uit Meppel, Pascal W. (44), woonachtig in Duitsland, en de enige vrouw: D.B. (25) uit Meppel.

B. is de vriendin van de vermeende leider van de bende. Hij wordt verdacht van negen strafbare feiten, waaronder naast de smokkel, handel, productie van drugs en deelname aan een criminele organisatie ook verboden wapenbezit en witwassen van crimineel geld.

Het strafproces bij de rechtbank wordt, met onderbrekingen, gehouden tussen 14 en 29 juni. Verwacht wordt dat het proces negen tot tien zittingsdagen duurt.

Nieuws

menu