OM: Ex-politieman uit Groningen en man uit Assen betrokken bij drugslijn naar Denemarken (zou 200 kilo drugs in postpakketten naar Deense Ikast zijn gestuurd)

Een vriendendienst, zo omschreef een 34-jarige ex-politieman uit Groningen zijn handelingen die hij in opdracht van een 28-jarige Assenaar zou hebben gedaan. Beide mannen worden ervan verdacht dat zij een rol hadden bij het runnen van een drugslijn van Nederland naar Denemarken.

De rechtbank in Assen.

De rechtbank in Assen.

Volgens de officier van justitie zijn via postpakketten zeker 200 kilo speed en cocaïne naar een Deens adres in de plaats Ikast gestuurd. De bewoner van dat adres is door de rechtbank van Denemarken veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. De Assenaar en de Groninger stonden dinsdag voor de strafrechter in Assen.

Op de zitting bleek dat de mannen een half jaar zijn gevolgd door een rechercheteam. Het onderzoek begon op 13 september 2016. Er werden die dag twee pakketten ingeleverd voor Denemarken bij een DPD-punt van een tankstation in Meppel. De medewerker vertrouwde het niet, omdat de de man probeerde de camera’s in de tankshop te ontwijken. Ook wist hij precies hoeveel hij mocht verzenden.

Door de pakketdienst werd de politie ingeschakeld. Er bleek een kilo cocaïne en 19.5 kilo speed in het pakket te zitten. Via camerabeelden werd achterhaald dat de auto op naam van de Assenaar stond. Zijn Facebook-foto werd door een medewerker van het tankstation ontdekt.

 

IP-adres computer

De recherche kwam de verdachte uit Groningen op het spoor via het IP-adres van zijn computer. Vanaf zijn computer zijn acht keer verzendlabels (met het adres van de verdachte in Denemarken) besteld en betaald. De Groninger verdachte – een voormalig politieman – zei dat het om een vrienddienst ging.

Naar het adres in Denemarken dat op de pakketten stond, bleken in de voorafgaande maand al twaalf pakketten te zijn verstuurd. Het totale gewicht van alle pakketpost was 200 kilo. Door de politie werd volgens de officier direct contact gelegd met de Deense opsporingsautoriteiten. Bij een huiszoeking in de woning van de Deense verdachte werd onder meer 15 kilo speed gevonden. ,,De drugs in Denemarken en de in Nederland onderschepte partijen speed zijn met grote waarschijnlijkheid afkomstig zijn van dezelfde productiepartij.”

De officier acht bewezen dat de verdachte uit Assen in 14 gevallen de pakketten heeft vervoerd en ingeleverd bij DPD postpunten. Opmerkelijk daarbij is dat hij op één dag pakketten op verschillende plekken – in Soest en in Amersfoort –op verschillende tijdstippen inleverde.

Zes jaar cel geëist tegen Assenaar

De verdachten werden in april 2017 aangehouden. Beide mannen hadden in de ogen van de officier een uitvoerende rol en waren niet de mensen die aan touwtjes hebben getrokken. Volgens de officier had de Groninger verdachte – als voormalig opsporingsambtenaar – zich niet moeten laten lenen voor de schimmige praktijken. ,,Ik denk dat de Assenaar hem aanstuurde en niet andersom.” Tegen de mannen uit Assen en Groningen is zes jaar en vier jaar cel geëist. Woensdag staat een medeverdachte (50) uit Zeist voor de rechtbank in Assen. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank uitspraak doet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu