Vader schuilboerderij Ruinerwold verdacht van seksueel misbruik van twee kinderen

Gerrit Jan van D., de vader van de zes kinderen uit de boerderij in Ruinerwold, wordt verdacht van het seksueel misbruiken van twee van zijn oudere kinderen. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) donderdagmiddag bekend.

De 67-jarige Van D. wordt ervan verdacht dat hij twee van zijn drie oudste kinderen, die het ouderlijk huis voor Ruinerwold al ontvluchtten, seksueel heeft misbruikt. Officier van justitie Debby Homans zegt dat de verdenkingen tegen Van D. voldoende sterk zijn. ,,Hoe we bij de verdenking zijn gekomen, gaan we nu niks over zeggen.”

Het seksueel misbruik is een nieuwe aanklacht tegen Van D. ,,De politie heeft mijn cliënt nog niet kunnen verhoren”, zegt zijn advocaat Robert Snorn. Van D. zou moeilijk aanspreekbaar zijn vanwege een herseninfarct. Snorn heeft ook contact met een deel van de kinderen van Van D. die nog steeds vastzit in de gevangenis van Scheveningen.

Inval na kroegbezoek

De zaak Ruinerwold komt aan het rollen als de politie op zondagavond 13 oktober wordt gebeld door de kroegbaas van de Kastelein in Ruinerwold. Een van de zoons zegt dat ze al geruime tijd afgesloten in een boerderij leven. Een dag later doet de politie een inval en treft Gerrit Jan van D., vier meisjes en een jongen aan. De Oostenrijker Josef B. (58), die de boerderij huurt, wordt ter plekke opgepakt. Officier van justitie Homans zegt dat B. geen verdachte is van het misbruiken van een van de kinderen van Van D.

Vier dagen na de inval in de boerderij in Ruinerwold wordt ook Van D. gearresteerd. Zowel hij als B. zit sinds hun aanhouding al in beperking. Eind oktober verlengde de raadkamer van de rechtbank in Assen het voorarrest van het tweetal met negentig dagen. De beperking is er inmiddels af, bevestigt het OM. Als een verdachte in beperking zit, mag hij of zij geen of beperkt contact hebben met de buitenwereld. ,,De beperking heeft lang geduurd”, erkent de officier van justitie. ,,Het politie-onderzoek moest niet in gevaar komen.”

Josef B. heeft verklaringen afgelegd, laat het OM weten. Van D. nog niet, maar er wordt gekeken op welke manier hij kan worden verhoord.

Zes kinderen zijn van Van D.

DNA-verwantschapsonderzoek heeft inmiddels opgeleverd dat de zes kinderen uit de boerderij in Ruinerwold dezelfde vader en moeder hebben. Van D. is definitief de vader. Eerder is vast komen te staan dat de moeder op 6 oktober 2004 in Zwolle is overleden, meldt het OM. De uitkomst van het DNA-onderzoek maakt het nu mogelijk om aangifte te doen bij de burgerlijke stand van de geboorte van de zes ‘Ruinerwold-kinderen’. Het OM wilde niet vertellen in welke gemeente de inschrijvingen hebben plaatsgevonden. Het blijkt De Wolden te zijn.

Vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen

Het duo zit vast op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. ,,Het is een bijzondere situatie en het is maar de vraag of de vrijheidsberoving te bewijzen valt”, zegt advocaat Snorn.

In de boerderij in Ruinerwold is 97.000 euro aan contant geld gevonden. ,,Over de herkomst van dat geld bestaan nog steeds vragen”, aldus de officier van justitie.

Het OM heeft de verdenking uitgebreid. Zo wordt het duo niet alleen verdacht van vrijheidsberoving en mishandeling van de zes kinderen uit de boerderij, maar ook van de drie oudsten. Zij verbleven nooit in de boerderij van Ruinerwold.

Ook nieuw is de verdenking dat Van D. en Josef B. in 2009 in Meppel een 69-jarige man uit Oostenrijk gedurende enkele maanden zouden hebben vastgehouden. Het OM heeft de verdenking tegen het duo uitgebreid met ‘medeplegen wederrechtelijke vrijheidsberoving’. De Oostenrijker is in zijn geboorteland verhoord, bevestigt Homans. ,,Hij is slachtoffer en geen verdachte.”

De eerste openbare strafzitting tegen Van D. en klusjesman Josef B. wordt op 21 januari behandeld bij de rechtbank in Assen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ruinerwold
Video
menu