OM eist 12 jaar voor Enise B. in Leeuwarden

Enise B., tekening van Annet Zuurveen

Bij het hoger beroep woensdag voor het Gerechtshof in Leeuwarden heeft het OM 12 jaar geëist in de zaak tegen Enise B.

Bij het hoger beroep woensdag voor het Gerechtshof in Leeuwarden heeft het OM 12 jaar geëist in de zaak tegen Enise B.

Haar advocaat vindt de straf te hoog omdat Enise B. nog niet eerder met justitie in aanraking is geweest. B. (21) werd begin april na een rechtszaak van vier dagen veroordeeld tot twaalf jaar cel, haar vriend Marcos van der P. tot zestien jaar.

Het tweetal dat bekend staat als de Nederlandse Bonnie en Clyde trok in februari vorig jaar een spoor van geweld door Nederland. In Drenthe sloten ze een man uit Ruinen en een vrouw uit Meppel op in de kofferbak van hun auto's. Het stel kon na een klopjacht in Duitsland worden aangehouden.

Poging tot doodslag
Toen de vrouw uit Meppel thuis kwam is zij door B. met een pan geslagen, vastgebonden en in een voorraadkast gelegd. Zij is later in haar eigen auto ontvoerd en gedwongen om haar pinpas af te staan. Het slachtoffer is in de kou, vastgebonden achtergelaten in een natuurgebied bij Lelystad.

B. is door de rechtbank in Assen veroordeeld voor vijftien strafbare feiten. Ze kreeg 12 jaar cel opgelegd. De jonge vrouw is in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling voor poging tot doodslag op de vrouw in Meppel. ,,Het is allemaal uit de hand gelopen”, verklaarde B. ,,Wie haar heeft gestoken, weet ik niet meer. Het was allemaal heel hectisch. Ik wilde bij hem blijven en uit handen van de politie. Dat was ons doel.”

Getuige
Van der P. heeft zich neergelegd bij de gevangenisstraf van 16 jaar die hem is opgelegd. De man uit Harkema wordt woensddagmiddag bij het hof als getuige gehoord. Enise B. en Van der P. zitten in verschillende gevangenissen. Ze zijn nog wel steeds geliefden.

Tijdens de rechtszaak tegen het gangsterduo volgde verslaggever Robert Jan Speerstra de zaak. In de podcast vertelt hij hoe hij de zaak ervoer.

Nieuws

Meest gelezen

menu