OM eist 42 maanden cel tegen derde verdachte drugslijn Meppel-Denemarken

Derde verdachte drugslijn naar Denemarken hoort 42 maanden eisen. Foto: ANP

Tegen een 50-jarige man uit Soesterberg is voor zijn aandeel in een drugslijn van Nederland naar Denemarken een celstraf van 3,5 jaar geëist. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie (OM) tegen een 28-jarige Assenaar zes jaar cel en een oud-politieman uit Groningen een gevangenisstraf van vier jaar. 

Volgens het OM stuurden de drie mannen drugs in postpakken naar Denemarken. Bij een servicestation in Meppel werd in september 2016 een pakket onderschept. Een medewerkster vond dat de brenger zich opvallend gedroeg. Hij probeerde onder meer de beveiligingscamera’s te ontwijken. Toen DPD-medewerkers het pakket openmaakte bleek daarin één kilo cocaïne en 19,5 kilo speed te zitten. Drie dagen later deed de politie in Denemarken een inval op het adres dat op dat pakket stond vermeld. 

Vreemd verhaal van oud-agent

In die woning lag tientallen kilo’s harddrugs. De 28-jarige bewoner werd later veroordeeld tot veertien jaar cel. Uit het Deens onderzoek bleek dat eerder al pakketten uit Meppel, Soest en Amersfoort waren verstuurd naar datzelfde adres. Via camerabeelden kwam de Assenaar letterlijk in beeld. De Groninger werd ook aangehouden. Hij labelde de pakketten, maar hij wist niets van drugs. Een vreemd verhaal vond de officier van justitie. Als oud-agent had de man beter kunnen weten. 

Op de dag van de aanhouding van de Assenaar stond die op de stoep bij de verdachte in Soesterberg. Ze hadden een afspraak. Toen de politie een inval deed in de woning van de 50-jarige vonden de agenten twintig kilo harddrugs en 78 kilo hennep. Volgens de berekening van het OM heeft de Utrechter bijna zeven ton aan deze handel verdiend. De officier eiste dat dat geld aan de staat wordt terugbetaald. 

De rechtbank doet 9 december uitspraak. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu