OM eist 7 jaar cel voor fatale overval restauranthouder Hoogeveen: hardwerkende burger op brute wijze beroofd en om het leven gekomen

De twee verdachten hun tolk en advocaat voor de rechtbank in Assen. Tekening Janneke de Jong Tekening Janneke de Jonge

Tegen hoofdverdachte Alifu W. (32) is donderdag zeven jaar gevangenisstraf geëist voor het plegen van een fatale overval op de Chinese restauranthouder Encheng Wang (45) uit Hoogeveen. Medeverdachte en plaatsgenoot Shirali M. (33) uit Den Haag hoorde voor de rechtbank in Assen twaalf maanden (helft voorwaardelijk) eisen.

W. bestuurde de auto die op de avond van 18 oktober 2018 hard tegen een muurtje aan het Kaaplaantje in Hoogeveen reed, vlak bij het Chinese restaurant in Hoogeveen. De verdachte had volgens de officier van justitie kort daarvoor een tas met tienduizenden euro’s afgepakt van Wang. De restauranthouder ging aan de auto hangen toen W. wilde wegrijden. De Hoogevener kwam door de klap van de auto tegen de muur om het leven.

Volgens de officier van justitie was sprake van een overval en geen sprake van een geldruil, zoals W. beweert. De restauranthouder zou de Hagenaar contant geld in euro’s geven in ruil voor Chinese valuta die ter plaatse op de bankrekening van Wang zou worden overgemaakt. Maar het geld werd niet overgemaakt.

Gevaar voor eigen leven

,,Waarom zou iemand met gevaar voor eigen leven aan een auto gaan hangen als een geldwisseling op rechtmatige wijze is gebeurd?”, vraagt de officier. ,,De verdachte wist dat hij geen recht had op het geld van de heer Wang, maar heeft het toch gepakt. Dat is diefstal.”

De bestuurder van de auto is er in de visie van de officier vervolgens bewust vandoor gegaan om de vlucht mogelijk te maken, waarna hij tegen het muurtje is gebotst. W. heeft zelf verklaard dat hij een klap op zijn hoofd heeft gekregen van de restauranthouder of de kok en bewusteloos is geraakt. De auto zou volgens de verdachte uit zichzelf zijn gaan rijden.

Camerabeelden

De officier vindt dit scenario mede op basis van camerabeelden ongeloofwaardig. ,,Het is wel aannemelijk dat hij kort na de botsing buiten bewustzijn is geraakt.” De officier vindt dat W. had moeten stoppen toen hij zag dat de restauranthouder aan zijn auto hing. ,,De enige conclusie die ik aan zijn handelen kan verbinden, is dat hij koste wat het koste weg wilde vluchten met het geld. Dat heeft de heer Wang het leven gekost.”

Medeverdachte M., die de bewuste avond met een eigen auto in Hoogeveen was, had volgens de officier ook een belangrijke rol bij het voorbereiden en het uitvoeren van het misdrijf. ,,Maar hij was niet betrokken bij het geweld.” In de auto van W. lagen een vuurwapen en een stroomstootwapen in een zak op de achterbank van de auto. De officier vindt dat er onvoldoende bewijs is dat de twee verdachten wisten dat de wapens in de geleende auto lagen.

Angst in laatste seconden van zijn leven

De verdachten hebben volgens de officier op zeer geslepen wijze een groot geldbedrag van de familie Wang afhandig gemaakt. ,,De angst van meneer Wang in de laatste seconden van zijn leven moet enorm zijn geweest. Zijn vrouw en kinderen moeten leven zonder hun echtgenoot en vader. De impact is ook groot geweest voor de maatschappij. Het feit dat een hardwerkende burger, die geen enkele kwaad in de zin heeft, op deze brute wijze is beroofd en om het leven is gekomen, doet veel mensen huiveren.”

700.000 euro schadevergoeding gevraagd

Voor de weduwe van Enchang Wang uit Hoogeveen is geen straf denkbaar die recht doet aan wat er met haar echtgenoot is gebeurd, zei advocaat Paul van Jaarsveld. Hij is de advocaat van de echtgenote en de kinderen van de Chinese restauranthouder ,,Zij krijgen hun vader nooit meer terug en mevrouw staat er alleen voor. Hun leven is verwoest. En dat allemaal voor een beetje geld.”

De advocaat gaf een toelichting op de hoogte van de schadevergoeding die hij namens de vrouw en de kinderen vraagt aan de twee verdachten Het bedrag van ongeveer 700.000 euro was na een eerdere zitting al bekend geworden. Volgens Van Jaarsveld is het bedrag minder groot dan het lijkt, omdat het grotendeels om gederfde inkomsten gaat. De officier van justitie vindt dat de schadevordering van de weduwe en de kinderen van Wang goed is onderbouwd. De advocaten van de verdachten zijn het daar beslist niet mee eens.

Advocaat: geld is vrijwillig afgegeven

Volgens advocaat Louis de Leon, de advocaat van hoofdverdachte W., kan niet worden bewezen dat sprake was van een diefstal met geweld. ,,Het ging om geldtransactie. Het geld is vrijwillig afgegeven in de veronderstelling dat het zou worden teruggeven tegen een gunstige wisselkoers.” De Leon stelt dat W. door het slachtoffer om de nek werd vastgehouden door het open raam van de auto. Mijn cliënt lijkt gehandeld te hebben in een reflex na te zijn aangevallen door Wang. Er was geen sprake van een welbewuste actie.” De rechtbank doet op 25 juni uitspraak.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu