OM eist opnieuw gevangenisstraffen tegen bewindvoerders uit Midwolda en Roden voor verduisteren vier miljoen euro uit erfenis van 12-jarig kind

Herman de W. uit Roden ging hoger beroep tegen uitspraak rechtbank.

De 58-jarige Herman de W. uit Roden en Adriaan B. (42) uit Midwolda hebben volgens het Openbaar Ministerie op een flagrante wijze hun taak als bewindvoerder overschreden door het geld van een 12-jarig kind zonder enige onderliggende overeenkomst of zekerheid naar een investeringsbedrijf over te maken waarin zij zelf belang hadden.

De twee mannen zijn, zo stelt de advocaat generaal van het OM, verantwoordelijk voor het verduisteren van vier miljoen uit de erfenis van de zoon van een overleden miljonair.

Tegen de oudste van de twee mannen is woensdag in hoger beroep drie jaar gevangenisstraf geëist. De medeverdachte hoorde een jaar cel (helft voorwaardelijk) eisen. De W. en B. waren bewindvoerder van een nalatenschap van 16,6 miljoen euro. Het OM vindt dat zij het verduisterde geld moeten terugbetalen.

In 2007 overleed de vader van de destijds 12-jarige Mick van Riemsdijk. De man liet zijn zoon een miljoenenvermogen na. De W. en B. werden aangesteld als bewindvoerders van de jongen. Ze kregen de opdracht het geld, zoals dat gebruikelijk is bij minderjarigen, risicoloos en gematigd defensief te beleggen tot de zoon 25 jaar zou worden. Dat zou niet zijn gebeurd.

Schulden

Volgens het OM is tussen oktober 2007 en juli 2008 vier miljoen euro opgegaan aan de schulden van een investeringsbedrijf, waarvan de man uit Roden directeur was. Het geld werd onder het mom van een lening doorgesluisd naar het bedrijf. Zo konden schuldeisers, vaak beleggers in vastgoed, betaald worden. Uiteindelijk ging het bedrijf failliet.

De rechtbank veroordeelde beide mannen in 2017 tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De 58-jarige man kreeg een straf van twee jaar, de medeverdachte 1,5 jaar. Ze zijn allebei in hoger beroep gegaan. Dat is woensdag door het hof behandeld. Het gerechtshof in Zwolle doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu