OM eist tien jaar cel en tbs tegen ex-tbs'er Matthias M. voor doden Halil Erol. Officier: 'Halil is gedood in Meppel'

Matthias M. Beeld: Nicole van den Hout

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar celstraf en tbs tegen de 43-jarige Matthias M. uit Meppel geëist. M. heeft volgens het OM de toen 36-jarige Halil Erol begin 2010 om het leven gebracht en daarna zijn lichaam in stukken gezaagd en begraven.

Dat is donderdagmiddag bekend geworden in de rechtbank van Zwolle waar de inhoudelijke behandeling van de zaak diende. De officier van justitie heeft gevraagd om M. vrij te spreken van moord, het OM krijgt de voorbedachte rade niet rond. ,,Maar er is wel sprake van doodslag”, aldus de officier. ,,Ook heeft hij delen van het lichaam begraven.”

Halil Erol verdween op zaterdag 6 februari 2010 spoorloos. Enkele maanden later werden delen van zijn lichaam teruggevonden in de Steenwijker Aa in Eesveen. De armen (zonder handen), bovenbenen en voeten werden in een Ikea-zak gevonden.

OM: vermoord in Meppel

Begin 2013 vinden twee wandelaars ook menselijke resten (de romp van Erol) in natuurgebied De Kiersche Wijde in Wanneperveen. De resten waren onder meer verpakt in een judopak van het merk Matsuru. Zo’n pak heeft Matthias M. ook gehad die er zelfs grapjes over maakte omdat zijn afgekorte naam ‘Mat’ ook in het judopak voorkomt. Het hoofd en handen van Erol zijn nooit gevonden.

De ouders van Halil Erol lieten in een slachtofferverklaring te weten niet te kunnen leven met die gedachte. ,,Het doet ons het meeste pijn dat de verdachte zelfs na de dood van Halil geen respect toonde voor zijn lichaam. Waarom moest hij zo gemarteld worden? Zo gruwelijk. De verdachte heeft ons tot op de dag van vandaag ontnomen zijn lichaam in zijn geheel te begraven”, werd er voorgelezen tijdens de zitting.

Volgens de officier van justitie is Halil Erol in Meppel om het leven gebracht. ,,Op 6 februari tussen 13.28 uur en 17.45 uur”, zei hij stellig en op basis van telefoongegevens. Op die dag was Erol bij verdachte Matthias M. in Meppel. Ook de lijkdelen waren verpakt in spullen (hoes, dekbedovertrek en judopak) die van M. waren. Daarnaast zijn er twee haren van M. gevonden op die hoezen. ,,Het tweede slachtoffer van deze verdachte”, aldus de officier van justitie.

Onverschillige verdachte

Matthias M., die in 1998 namelijk al eens werd veroordeeld tot 8 jaar cel en tbs voor het verkrachten en vermoorden van een 29-jarige vrouw, was ongeïnteresseerd en onverschillig tijdens de zitting. Hij noemde de vondst van twee haren van hem op het dekbedovertrek waar lichaamsdelen van Erol in waren verpakt ‘wel problematisch’. Verder deed hij er vooral het zwijgen toe. Hij ontkent iets te maken hebben met de dood op Erol.

De officier van justitie gaf aan dat - als hij moord wel had kunnen bewijzen - een levenslange gevangenisstraf voor M. ook een serieuze optie was geweest. M. hoorde het allemaal onbewogen aan.

Zijn advocaat vindt dat haar cliënt vrij moet worden gelaten. Volgens haar zijn er bijvoorbeeld geen sporen gevonden in de woning of de schuur waar M. en Erol elkaar voor het laatst troffen. ,,Volgens het OM moet daar Erol van het leven zijn beroofd. Maar er zijn geen sporen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu