OM gaat diep door het stof tijdens zitting in strafproces moord op Marcel Hoogerbrugge uit Hoogeveen

Tekening: Annet Zuurveen.

De officier van justitie ging donderdag behoorlijk diep door het stof op een zitting in de strafzaak tegen de verdachte van de moord op Marcel Hoogerbrugge uit Hoogeveen. ,,Ik denk dat iedereen had gehoopt en verwacht dat de zaak vandaag inhoudelijk behandeld zou worden. Het is in de eerste plaats belangrijk voor de nabestaanden en de verdachte dat het proces tot een einde komt.”

Verdachte Hala E. (48) zou december 2017 Marcel Hoogerbrugge (49) in zijn eigen woning met een cocktail van medicijnen hebben bedwelmd en daarna met een hard voorwerp op zijn hoofd hebben geslagen.

Dat de strafzaak tegen de vrouw donderdag niet zoals gepland behandeld kan worden, komt doordat het Openbaar Ministerie enkele dagen voor de zitting nieuwe onderzoeksinformatie aan het dossier heeft toegevoegd. ,,Ik betreur dit zeer”, aldus de officier. Het gaat om gegevens van een van de zes telefoons van E. en de inhoud van de mailboxen van zowel het slachtoffer als de verdachte.

Ingewikkeld

Volgens de officier is in het najaar van 2018 een rechtshulpsverzoek gedaan aan Ierland, waar een onderdeel van Microsoft is gevestigd. Daarin werd verzocht om de mailboxen van Hoogerbrugge en verdachte E. ,,Dat bleek erg ingewikkeld. We hebben telkens om de gegevens gevraagd.” Het OM kreeg in juli 2020 pas de beschikking over het wachtwoord voor de toegezonden usb met mailgegevens van de Hoogevener. ,,Die van de verdachte kwamen nog later.”

Advocaat Knegt heeft forse kritiek op OM

Advocaat Ronald Knegt ontdekte maandag dat door het OM nieuwe informatie aan het 15.000 pagina’s dikke onderzoeksdossier was toegevoegd. Hij zag zich genoodzaakt om de rechtbank te vragen om de strafzaak aan te houden, zodat hij het nieuwe onderzoeksmateriaal kan beoordelen en bespreken met zijn cliënt E. Dat verzoek is eerder deze week toegekend.

Knegt had forse kritiek op de handelwijze van het OM. ,,Vijf dagen voor de zitting komt zo’n smoking gun van het OM. Het is niet de eerste keer. Steeds komt het OM met nieuwe informatie die noopt tot nader onderzoek, bijvoorbeeld september vorig jaar. Het ging toen om een kussen met DNA van mijn cliënt. Dat wordt steeds op zo’n manier gedaan dat het lijkt op bewust rekken. Het lijkt erop dat het OM alles doet om mijn cliënt maar langer vast te houden.”

De officier reageerde geprikkeld op de woorden van de advocaat. ,,Ik neem aanstoot aan de suggestie dat het OM probeert te rekken. Het is een heel uitgebreid onderzoek. Het is bovendien niet in de laatste plaats aan de niet-meewerkende houding van de verdachte te danken dat het allemaal zo lang duurt.”

OM: Veel spam en bekende contacten

Overigens levert het materiaal dat is toegevoegd aan het dossier volgens de officier weinig nieuwe informatie op voor het onderzoek naar de moord op Hoogerbrugge. ,,In de mailbox van de verdachte is vooral veel spam gevonden.”

De meeste relevante contacten in de telefoon en de mailbox van Hala E. waren volgens de officier al bekend bij het onderzoeksteam en zijn al als getuigen gehoord. Het gaat om haar voormalige boekhouder uit Meppel, een ex-werknemer van een winkel die zij ooit had in Hoogeveen, haar vriendin uit Tiendeveen en de vrouw van voormalige burgemeester Willem Urlings van Hoogeveen.

Hala E. woonde in de jaren negentig geruime tijd boven de woning van de het burgemeestersechtpaar, dat wel vaker vluchtelingen opving.

Nabestaanden

De nabestaanden van het slachtoffer waren ook bij de zitting. De vader en de zus van Marcel Hoogerbrugge hebben een verzoek tot schadevergoeding ingediend. Die claims komen bij de inhoudelijke behandeling aan de orde. De nabestaanden gaan dan ook gebruikmaken van hun spreekrecht. Wanneer de zaak wordt behandeld is nog niet bekend. Het streven is half oktober. Verdachte E. blijft vastzitten.

Nieuws

menu