OM niet in beroep in zaak president No Surrender Emmen

President van No Surrender Edwin K. en advocaat Roy van der Wal. Illustratie: Janneke de Jonge

Het Openbaar Ministerie gaat niet in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in de zaak van No Surrender-voorman Edwin K. uit Zwartemeer. Hij werd twee weken geleden veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk.

De openbaar aanklager eiste eerder 18 maanden cel voor handel en bezit van cocaïne en speed tussen eind 2014 en 2017. De 48-jarige K., president van het chapter van de motorclub in Emmen, werd op 13 januari aangehouden.

Speed voor eigen gebruik

Bij een inval in zijn toenmalige woning in Klazienaveen vond de politie 1,6 gram speed. Volgens het OM was K. de huisdealer van de clubleden van No Surrender in Emmen. K. heeft dat altijd ontkend.

De aangetroffen hoeveelheid speed zou voor eigen gebruik zijn. K. verklaarde zelf verslaafd te zijn aan speed, maar nu te zijn afgekickt.

Afluisteren in clubhuis

Voorafgaand aan zijn arrestatie luisterde de recherche de memberroom van het clubhuis geruime tijd af. Uit die gesprekken blijkt volgens de officier van justitie dat K. de enige was die drugs verkocht in het clubhuis.

K. zei hooguit wel eens wat weg te geven aan zijn medeclubleden. ,,Ik wilde geen geld van mijn brothers.”

Lagere straf dan geëist

De rechtbank acht het, mede door de afgeluisterde gesprekken, bewezen dat K. tussen eind 2014 tot 13 januari 2017 handelde in speed en cocaïne, maar kwam uit op een lagere celstraf dan het OM eiste.

De rechter voerde aan dat de handel zich beperkte tot het clubhuis en het ging om geringe hoeveelheden. De relatief lange voorwaardelijke celstraf van negen maanden legde de rechter op om te voorkomen dat K. in herhaling valt. Tijdens zijn proeftijd van drie jaar moet hij zich bovendien laten behandelen voor zijn verslaving.

Het OM legt zich neer bij deze argumentatie en de daaruit volgende uitspraak. Omdat K. na zijn arrestatie al drie maanden heeft vastgezeten is hij al geruime tijd op vrije voeten.

Nieuws

Meest gelezen

menu