OM: nog geen procedure om motorclub No Surrender te verbieden

Foto: EPA

De rechtbank heeft motorclub Bandidos verboden. Het Openbaar Ministerie heeft daar om gevraagd omdat de motorclub zich volgens internationale onderzoeken bezighoudt met drugshandel, prostitutie en wapenhandel.

Bandidos is sinds 2014 in Nederland. President Harrie Ramakers van het chapter Sittard is tevens de belangrijkste man in Nederland van de van oorsprong Amerikaanse club.

Volgens de advocaat van de Bandidos zou een verbod in strijd zijn met het recht om een vereniging op te richten en die in stand te houden. De rechtbank gaat daar niet in mee. Het verzoek om de motorclub te verbieden is toegewezen. De rechtbank heeft woensdagmorgen uitspraak gedaan. 

Onderzoek verbod No Surrender 

De uitspraak kan gevolgen hebben voor motorclub No Surrender, die ondermeer actief is in Noord-Nederland. Het Openbaar ministerie onderzoekt of ook de club van captain Henk Kuipers (53) uit Emmen verboden kan worden. Er loopt volgens woordvoerster Melanie Kompier op dit moment nog geen civiele procedure om een verbod van No Surrender af te dwingen. ,,Inhoudelijk kunnen wij er verder niet op ingaan."

Zo'n civiele procedure wordt gevoerd door het landelijk parket van het OM. ,,Het landelijk parket is er nu nog niet bij betrokken." No Surrender-voorman Henk Kuipers zit sinds ruim een week vast op verdenking van afpersing, mishandeling en bedreiging. De 18-jarige zoon van Kuipers, ook lid van No Surrender, zit al meer dan een maand in de gevangenis. Hij wordt verdacht van openlijk geweld en vrijheidsberoving. Die zaak heeft volgens het OM niets te maken met No Surrender.

Strafzaken leden No Surrender

Er lopen meer strafzaken tegen (ex-)leden van No Surrender. Zo wordt een lid uit Nieuw-Amsterdam verdacht van drugshandel in Nederland en Duitsland. Zijn strafzaak wordt naar verwachting volgend jaar behandeld door de rechtbank in Assen.

Zes mannen, de meesten nu ex-lid van No Surrender en een vrouw uit Groningen en omgeving worden verdacht van het ontvoering, mishandelen en afpersen van een 47-jarig oud-lid van de motorclub. 

Strijkijzer 

Het slachtoffer uit Eelde belde in november vorig jaar aan bij een woning in Glimmen. Hij had weinig kleding aan en was mishandeld. Volgens het Openbaar Ministerie is de man voor vijfduizend euro afgeperst. De verdachten zouden hebben gedreigd zijn vingers af te knippen en zijn No Surrender-tatoeage met een strijkijzer weg te branden.

Hij zou zwaargewond zijn geraakt door de mishandelingen. Deze inhoudelijke behandeling van deze strafzaak is gepland in maart in de rechtbank in Groningen. 

Rechtbank: verbod Bandidos nodig om samenleving te beschermen 

In het vonnis over De Bandidos oordeelt de rechtbank: De Bandidos typeren zichzelf als wetteloos en hanteren slogans die gewelddadige boodschappen bevatten. Bij de club is sprake van een cultuur waarin het plegen van (ernstig) geweld wordt gestimuleerd.

De wetteloosheid blijkt ook feitelijk te bestaan, gezien het aantal leden dat betrokken is bij strafbare feiten. De gerichtheid op het plegen, en stimuleren van geweld blijkt ook uit de beloning met onderscheidingen – patches. Zoals de ‘expect no mercy’-patch die wordt uitgereikt na plegen van ernstig geweld.

De rechtbank oordeelt dat de cultuur van Bandidos en het daaruit volgende gedrag structureel is. Een verbod is daarom noodzakelijk om de samenleving te beschermen.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu