OM schetst horror-scenario over kinderen Ruinerwold: 'Als je vertrekt, verlies je alles wat je hebt en alles wat je kent'

De drie rechters (midden zit voorzitter Herman Fransen) aan de pro forma Ruinerwold. Foto: Jeroen Kelderman

De zes kinderen die op de boerderij in Ruinerwold werden vastgehouden door hun vader Gerrit Jan van D. (67) en zijn discipel Josef B. (58) werden volledig weggehouden van de buitenwereld. Het Openbaar Ministerie schetst een waar horrorbeeld wat de kinderen van hun geboorte moeten hebben ondergaan.

,,Ik durfde niks te zeggen tegen vader. Wat hij zei was gewoon de waarheid. Wij waren de uitverkorenen hoe het echt zat. Ik twijfelde nooit aan hem. Alleen aan mezelf.”

Dat heeft een van de kinderen van de 67-jarige Gerrit Jan van D. verklaard. Volgens de Officier van Justitie gaf deze uitspraak treffend aan hoe de negen kinderen hun vader - die zichzelf ‘De Uitverkorene’ liet noemen - zagen.

Bange kinderen

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens een pro formazitting in de strafzaak rond verdachten Gerrit Jan van D. en de Oostenrijker Josef B. (58). Van D. heeft zijn kinderen altijd onderdrukt. ‘Als je vertrekt, verlies je alles wat je hebt en alles wat je kent’, hield hij zijn bange kinderen voor.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Van D. en B. er onder meer van dat zij de zes inmiddels jongvolwassen kinderen jarenlang van hun vrijheid te hebben beroofd. De kinderen werden afgezonderd en tegen hun wil op de boerderij in Ruinerwold vastgehouden. Met camera’s zouden zij constant in de gaten gehouden worden. Hoe het nu met de kinderen gaat, is onbekend. De slachtofferadvocaat van de drie oudste kinderen wil daar deze dinsdag nog geen antwoord op geven.

De jongste zes kinderen leefden vanaf hun geboorte in afzondering, werden binnengehouden en moesten stil zijn zodat niemand zou merken dat zij bestonden. De oudste drie kinderen mochten niet over het bestaan van hun broertjes en zusjes praten, aldus de officieren.

Contact met anderen uit den boze

Ook wordt de twee mannen verweten dat zij de kinderen straften en mishandelden. Op die manier probeerden Van D. en B. de kinderen het leven te laten volgen die de twee verdachten, maar vooral de vader, voor ogen hadden. Omgaan met anderen was helemaal uit den boze.

Contact leggen met anderen zou betekenen dat er ‘slechte geesten in het lichaam van hen zouden komen en dat de wereld zou vergaan’. Het zou de kinderen ‘onrein’ maken’. Gerrit Jan van D., zo laat het OM weten, bepaalde wanneer een kind een ‘slechte geest’ in zich had. Dit kind werd afgezonderd, moest bidden en de andere gezinsleden mochten met dit kind geen contact hebben, soms zelfs maandenlang niet.

Urenlang in koud bad

Een van de kinderen werd een hele zomer in een hondenhok in een schuur opgesloten. De kinderen kregen ook de schuld van het feit dat hun moeder in 2004 was overleden. ,,Vaak wisten de kinderen niet wat ze fout hadden gedaan.”

Alle negen kinderen reppen over fysieke straffen. Volgens hen zouden ze dan ‘onder’ zijn. Ze werden soms met een stok geslagen of aan hun haren getrokken. ,,De kinderen werden urenlang in een koud bad gezet of werd hun keel dichtgeknepen.” Volgens het OM moesten de kinderen soms elkaar straffen of samen een straf verzinnen. ,,Zo moesten ze modder gooien naar een ander kind.”

Seksueel misbruik

De twee mannen worden ook verdacht van witwassen: er is tienduizenden euro cash geld in de boerderij gevonden. Van D., de vader van het gezin, zou ook twee van zijn kinderen hebben misbruikt. Deze zoon en dochter woonden niet in de boerderij in Ruinerwold, maar waren het ouderlijk huis (net zoals een zus) al eerder ontvlucht. Dit gebeurde terwijl zij tussen de 12e en 15e jaar oud waren. De geest van een vrouw zou dan in het lichaam van de kinderen zitten, verklaarden de kinderen.

Hoe ver de invloed van vader Gerrit Jan van D. en Josef B. reikten blijkt wel uit de verklaring van deze oudere kinderen. ,,Ze zijn langere tijd bang geweest dat hun vader toch gelijk had. Dat de buitenwereld een slechte invloed op hen had, hen onrein maakte. Dat de buitenwereld de uitverkorenen van god bedreigde”, zo zei de officier van justitie.

De vrijheidsberoving van de kinderen is volgens de officier begonnen in 1989 toen het oudste kind werd geboren. Deze zoon kreeg nog acht broers en zussen. In 2004 is hun moeder overleden. Het gezin woonde toen in Hasselt, ook toen werden de zes jongste kinderen verborgen gehouden.

Niemand trok aan de bel

Van D. en zijn kinderen hebben tussen 2004 (mogelijk in wisselende samenstelling) in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Meppel gewoond. De zes jongste kinderen vertrokken in 2010 met hun vader naar de boerderij in Ruinerwold. Van D. en B. vonden het niet meer veilig in Meppel. ,,Midden in de nacht heeft B. hen naar de boerderij in Ruinerwold gebracht”, vertelde de officier die vertelde dat de kinderen in de jaren mishandeld, geïsoleerd, misbruikt en van hun vrijheid werden beroofd. Voor zover bekend heeft nooit iemand aan de bel getrokken.

Josef B. en Gerrit Jan van D. zouden ook een 69-jarige man, oorspronkelijk uit Oostenrijk, hebben mishandeld. Zo zou hij wekenlang zijn opgesloten. De man - met wie Van D. een bedrijfje heeft gehad - werd onder meer vastgebonden en aan zijn handen en voeten opgehangen. Deze man en zijn zoon maakten zo’n 5000 tot 8000 euro in de maand over aan Gerrit Jan van D. Dat geld werd gepind door B. ,,De herkomst van dat geld is volstrekt onduidelijk”, aldus het OM. De Oostenrijkse autoriteiten moeten formeel de financiële gegevens nog doorsturen. Het 69-jarige Oostenrijkse slachtoffer heeft - ondanks alle mishandelingen - geen aangifte gedaan.

Verscholen in verborgen ruimtes

Klusjesman B. werd in oktober opgepakt op het erf van de boerderij aan de Buitenhuizerweg (buitengebied van Ruinerwold), nadat daar vader Gerrit Jan van D. met zijn zes kinderen werden ontdekt. Deze kinderen zaten verscholen in verborgen ruimtes van de boerderij. De Oostenrijker verzorgde het zevental.

De vader, verdachte Van D. die twee dagen na de inval werd opgepakt, heeft enkele jaren geleden een herseninfarct gehad. Hij is niet aanwezig bij de zitting, vooral omdat het om een pro forma gaat (niet inhoudelijke behandeling).

Het Openbaar Ministerie heeft gevraagd om de verdachten vast te blijven houden. Wanneer zij het proces in vrijheid mogen afwachten, zou dit volgens het OM niet uit te leggen zijn. ,,Daarbij moet er ernstig rekening mee gehouden worden dat de mannen weer vervallen in hun oude gedrag, zij hebben immers nog precies dezelfde (geloofs)overtuigingen.”

De Ruinerwold-zaak kwam aan het rollen nadat een van de kinderen, de oudste aanwezige zoon in de boerderij, in een café in Ruinerwold om hulp vroeg. Drie oudere kinderen ontvluchtten het gezin Van D. al eerder. Twee van hen zouden seksueel zijn misbruikt door vader Gerrit Jan, die met zijn hele gezin jarenlang in Hasselt, Zwartsluis en Meppel woonde.

Nieuws

Meest gelezen

menu