OM seponeert aangifte tegen Ruinerwold-vader Gerrit Jan van D. van seksueel overschrijdend gedrag: 'Andere aanpak heeft de voorkeur'

Gerrit Jan van D. praat in 1999 tegen zijn vier oudste kinderen. Beeld: 'De kinderen van Ruinerwold'

Het Openbaar Ministerie gaat Gerrit Jan van D. (68) niet vervolgen voor de laatste aanklacht van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarvan een van zijn jongste kinderen aangifte deed. De aangifte wordt geseponeerd.

Het OM is van mening dat het strafbare feit dat Van D. in Ermelo beging bewijsbaar is, maar dat een andere aanpak dan strafrechtelijke vervolging de voorkeur heeft. De Ruinerwold-vader is gedwongen opgenomen op een gesloten afdeling van een verpleeghuis, omdat hem eind april een huisverbod voor 90 dagen was opgelegd.

Dat huisverbod zal worden opgeheven, meldt justitie. Daarmee komt er een einde aan de situatie die het Openbaar Ministerie passend vindt, namelijk dat Van D. de zorg krijgt die hij nodig heeft en de kinderen de ruimte krijgen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Hij moet het restant van de 90 dagen in ieder geval op de plek van zorg blijven. Wat er daarna met hem zal gebeuren, is nog onduidelijk.

Eind april aangifte door een van de jongste kinderen

Eind april deed een van de vijf jongere gezinsleden van Van D. aangifte tegen hem vanwege een zedendelict. Dit incident zou hebben plaatsgevonden in Ermelo, waar Van D. met zijn vijf jongste kinderen woonde nadat de rechtbank in Assen besloot hem niet verder te vervolgen.

Naast het huisverbod kreeg Van D. ook een contactverbod met het kind dat aangifte tegen hem deed. Dat wordt nu opgeheven.

Corinne Jeekel, de advocaat die de oudste vier kinderen van Van D. bijstaat, zegt niet te kunnen reageren namens het kind dat aangifte deed. „Dat kan ik niet, omdat dat mijn cliënt niet is.” Ze zegt dat de oudere kinderen al bekend waren met het het besluit van het OM en dat ter kennisgeving hebben aangenomen. „Verder onthouden zij zich op dit moment van commentaar”.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu